Covid-19 krīze ⟩ Pirmo reizi vēsturē Amerikā naftas cenas samazinājušās zem nulles (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naftas pumpis. Ilustratīvs attēls
Naftas pumpis. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

ASV naftas cenas pirmdien, 20. aprīlī, kritās līdz bezprecedenta zemam līmenim, pirmoreiz noslīdot zem nulles apstākļos, kad jēlnaftas pārprodukcija ir piespiedusi tirgotājus maksāt pircējiem par preces pieņemšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sarūkot naftas glabāšanas vietu ietilpībai, WTI markas jēlnaftas cena maija piegādēm tirdzniecības sesijas beigās noslīdēja līdz -37,63 ASV dolāriem par barelu. 

"Tas ir kontrakts kaut kam, ko neviens negrib pirkt," sacīja "ClipperData" analītiķis Mets Smits.

Ievērojamais cenu kritums noticis laikā, kad naftas rūpniecība kļūst par vienu no globālās ekonomikas nozarēm, kuru vissmagāk skāruši valdību noteiktie pasākumi jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai.

Šo kritumu veicināja arī cīņa par naftas tirgus daļu, kas pavasarī uzliesmoja starp Saūda Arābiju un Krieviju.

WTI markas jēlnaftas cena samazinājusies līdz zemākajam līmenim kopš 1998. gada. WTI cena maija piegādēm dienas vidus tirdzniecības sesijā nokritās līdz 9 ASV dolāriem par barelu, un tas ir zemākais līmenis pēdējos 22 gados.

Naftas cenu kritumu galvenokārt veicina pieprasījuma samazināšanās koronavīrusa pandēmijas dēļ, bažas, ka ASV naftas bāzēs varētu sākt trūkt vietas naftas rezervju glabāšanai un naftas ieguvējvalstu savstarpējās nesaskaņas attiecībā uz naftas ieguves samazināšanu.

Naftas ieguvējvalstu grupa OPEC+ videoapspriedē 12. aprīlī nolūkā panākt naftas cenu kāpumu vienojās maijā un jūnijā samazināt naftas ieguvi par 9,7 miljoniem barelu dienā.

Taču investori uzskata, ka šis samazinājums nebūs pietiekams, lai kompensētu pieprasījuma kritumu, ko veicina koronavīrusa krīze.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka globālais naftas pieprasījums šogad piedzīvos visu laiku straujāko kritumu, un tas galvenokārt būs skaidrojams ar koronavīrusa izplatības radīto negatīvo ietekmi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu