Lietuvas galvenā epidemioloģe: Otrais Covid-19 epidēmijas vilnis ir ļoti iespējams, bet varētu būt saudzīgāks par pirmo (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: APF/ScanPix

Kamēr vien jaunais koronavīruss cirkulēs sabiedrībā, otrais Covid-19 epidēmijas vilnis ir ļoti iespējams, bet vienlaikus ir pamats cerēt, ka mērogu ziņā tas būs mazāks, ņemot vērā gūto pieredzi aizsargpasākumu ievērošanā, uzskata Lietuvas galvenā epidemioloģe Loreta Ašokliene.

Kā viņa otrdien izteikusies preses konferencē, ir grūti prognozēt, kāds šis otrais vilnis varētu būt.

"Ņemot vērā, ka šajā posmā esam ieviesuši daudz ierobežojošu pasākumu, esam kaut ko iemācījušies, cik necik iepazinuši šo vīrusu, ir liels pamats cerībām, ka tas varētu būt  saudzīgāks, tomēr prognozes ir piesardzīgas, jo zināšanu nav daudz," atzinusi Ašokliene.

Pēc viņas sacītā, lēmumi par karantīnas režīma atvieglināšanu tiks pieņemti pakāpeniski, izvērtējot pārmaiņas saslimstības tendencēs. 

Karantīna Lietuvā ir spēkā kopš 16.marta, un paredzams, ka trešdien valdība lems par tās pagarināšanu līdz 11.maijam, vienlaikus nosakot zināmus atvieglojumus.

 Saskaņā ar karantīnas noteikumiem Lietuvas pilsoņiem aizliegts izbraukt no valsts, izņemot ārvalstīs strādājošos, kā arī aizliegts iebraukt lielākajai daļai ārzemnieku. Aizliegti visi publiskie pasākumi. Ierobežota cilvēku plūsma sabiedriskajā transportā, pārtraukta starptautisko pasažieru vilcienu kustība. Kopš 25.marta ar valdības lēmumu arī noteikts, ka sabiedriskās vietās nedrīkst atrasties kopā vairāk kā divi cilvēki, izņemot vienas ģimenes locekļus, cilvēkiem jāievēro drošs savstarpējais attālums, jāizvairās no fiziskā kontakta, jāievēro higiēna, bet tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas jāapmeklē tikai vienam ģimenes loceklim.

Pagājušajā nedēļā valdība jau atļāva atsākt darbu tiem nepārtikas preču veikaliem, kuri neatrodas iepirkšanās centros, kā arī mazajām remontdarbnīcām un sadzīves pakalpojumu uzņēmumiem, kuriem ir atsevišķa ieeja no āra, bet ar noteikumu, ka strādājošajiem stingri jāievēro drošības prasības.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu