Jansons: Šobrīd jāpalīdz arī tiem, kas nav godīgi maksājuši nodokļus (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons piedalāsTiesībsarga biroja rīkotajā publiskajā diskusijā "Patstāvīgo iestāžu neatkarība v. politiskā griba Satversmes 58.panta kontekstā" par patstāvīgo un neatkarīgo iestāžu politizācijas riskiem.
Tiesībsargs Juris Jansons piedalāsTiesībsarga biroja rīkotajā publiskajā diskusijā "Patstāvīgo iestāžu neatkarība v. politiskā griba Satversmes 58.panta kontekstā" par patstāvīgo un neatkarīgo iestāžu politizācijas riskiem. Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 krīzē valstij ir jāpalīdz visiem, arī tiem, kuri pagātnē nav godprātīgi maksājuši nodokļus, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Komentējot valsts īstenotos atbalsta pasākumus Covid-19 pandēmijas dēļ grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem un iedzīvotājiem, tiesībsargs pauda, ka šajā situācijā vajadzētu izvairīties no birokrātisma un formālisma, kā arī nevajadzētu šķirot, kurš iepriekš ir vai nav godprātīgi maksājis nodokļus.

"Tos, kas ir bijuši negodīgi, Valsts ieņēmumu dienestam ar saviem instrumentiem ir jāsauc pie atbildības, bet šobrīd ir jāpalīdz pilnīgi visiem, jo atgūties būs daudz smagāk, ja ierobežojumi būs stiprāki un ja atteikumu [atbalsta saņemšanai] būs vairāk," savu redzējumu pauda tiesībsargs.

"Visi, kas ir Latvijā atzītā nodokļu maksātāja režīmā, ir vienādos un salīdzināmos apstākļos. Viņiem vajadzētu saņemt sociālās drošības un sociālā atbalsta pasākumus solidāri un līdzīgi," pauda Jansons.

Viņš atzina, ka Tiesībsarga birojā pēdējā laikā tiek saņemts daudz sūdzību no iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kuri jūtas apdalīti, jo nekvalificējas valsts solītajam atbalstam krīzes situācijā, lai gan uzskata, ka ir to pelnījuši.

Jansons arī kritizēja naudā izmaksājamo pabalstu augšējos limitus, norādot, ka ekonomiski attīstītai valstij, par kādu Latvija sevi dēvē, šo pabalstu maksimālie apmēri ir "stipri par mazu". Kā piemēru viņš minēja dīkstāves pabalsta limitu. "700 eiro - kas tas tāds ir par robežlielumu?" neizpratni pauda tiesībsargs.

Kā ziņots, Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12. maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm.

Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu