Līdz 20 gados zemākajam līmenim nokritusies "Brent" markas naftas cena

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naftas pumpis. Ilustratīvs attēls
Naftas pumpis. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Naftas cenas pasaules tirgū trešdien, 22. aprīlī, turpina kritumu, "Brent" markas jēlnaftas cenai samazinoties līdz 20 gados zemākajam līmenim.

"Brent" markas jēlnaftas cena jūnija piegādēm trešdien uz brīdi nokritās līdz 15,98 ASV dolāriem par barelu, kas ir zemākais līmenis kopš 1999.gada jūnija. Tirdzniecības gaitā cena gan atkal nedaudz pieauga.

Savukārt ASV WTI markas naftas cena jūnija piegādēm sarukusi par 1,6% - līdz 11,39 dolāriem par barelu.

Naftas cenu samazināšanās galvenokārt skaidrojama ar pieprasījuma kritumu koronavīrusa pandēmijas dēļ, bažām, ka ASV naftas bāzēs varētu sākt trūkt vietas naftas rezervju glabāšanai un naftas ieguvējvalstu savstarpējām nesaskaņām attiecībā uz naftas ieguves samazināšanu.

Naftas ieguvējvalstu grupa OPEC+ videoapspriedē 12. aprīlī nolūkā panākt naftas cenu kāpumu vienojās maijā un jūnijā samazināt naftas ieguvi par 9,7 miljoniem barelu dienā.

Taču investori uzskata, ka šis samazinājums nebūs pietiekams, lai kompensētu pieprasījuma kritumu, ko veicina koronavīrusa krīze.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka globālais naftas pieprasījums šogad piedzīvos visu laiku straujāko kritumu, un tas galvenokārt būs skaidrojams ar koronavīrusa izplatības radīto negatīvo ietekmi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu