"Psiholoģiski daudzi ir izmisumā." Latvijas augstskolu studenti stāsta par dzīvi kopmītnēs Covid-19 laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Studenti lekcijā. Ilustratīvs attēls
Studenti lekcijā. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc tam, kad Igauniju pāršalca ziņas par Tartu Universitātes kopmītņu slēgšanu Covid-19 uzliesmojuma dēļ, bažīties sākuši arī Latvijas augstskolu studenti. Šis piemērs studentiem licis vēl stingrāk uzsvērt higiēnas normas - pastiprināti dezinficēt telpas, rokturus un izlikt brīdinošus uzrakstus, vēsta "TV3 ziņas".

Kaut arī mācības notiek attālināti, dzīvība augstskolu kopmītnēs joprojām ir jūtama. Studenti aizvien lieto koplietošanas virtuves, labierīcības un dušas, taču pēc Tartu notikuma daudz stingrāk ievēro drošības pasākumus. 

Augstskolas ir pārliecinātas, ka situācija ir droša. Arī studenti esot piesardzīgi, tomēr iemītnieku kopmītnēs ir mazāk. Ja agrāk biznesa augstskolas "Turība" kopmītnēs mitinājās ap 700 studentu, tagad palikuši 400. 

"Pēc ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas, protams, bija satraukums, daudzi studenti devās mājās. Ir studenti, kurus māc bažas par iztikšanu, taču pašvaldība nākusi pretim. Ir iespēja vērsties Rīgas pašvaldības sociālajā dienestā, pieņemu, ka jau šonedēļ būs pirmie iesniegumi," stāsta augstskolas "Turība" attīstības direktore Marta Kive.

Students no Indijas Jaašvants atzīst, ka daudzi studiju biedri ir izmisumā. Tie, kas strādāja viesmīlības biznesā, darbu ir pazaudējuši. Arī vecāki vairs nevar atļauties atsūtīt naudu. Mājās tikt nevar, jo robežas slēgtas. Starptautiskie studenti, sākot studijas "Turībā", ir iemaksājuši 500 eiro depozītu, ko var izmantot pārtikai.

"Situācija ir ļoti traģiska, bet neko darīt. Psiholoģiski daudzi ir izmisumā, tomēr mēs turamies kopā kā ģimene. Neviens lieki ārā neiet. Studējam, kopīgi gatavojam ēdienu, visi ir motivēti. Istabas nav pilnas, lielākoties tajās dzīvo divi, trīs studenti. Ir arī izolācijas istaba, ja nu kāds sajūtās slikti vai ir atgriezies no ārzemēm," pastāstīja Jaašvants.

Arī vietējie studenti, kas mitinās kopmītnēs, atzīst, ka ikdiena ir pamatīgi mainījusies.

"Rosīgākās stundas ir no plkst. 9, kad strādājošie studenti dodas uz darbu, vai plkst. 18, kad visi dodas atpakaļ. Studentu skaits ir ļoti samazinājies, esam krietni mazāk, nekā pirms tam," stāstīja kopmītņu iemītniece Amanda.

Iemītnieku kritums jūtams arī visās Latvijas Universitātes kopmītnēs, kur tagad higiēnas normas uzliktas kā galvenā prioritāte. Studentiem dala ziepes, dezinficē telpas, stingri piekodina nevest viesus un nepulcēties.

"Kopīgiem spēkiem situācija ir normāla. Nav neviena inficēšanās gadījuma. Tiesa, karantīnā ir viens Sīrijas students, kurš atgriezās no Zviedrijas ar repatriācijas reisu. Gan studenti, gan darbinieki viņam piegādā ēdienu, nodrošina iespēju karantīnā labi pavadīt laiku. Visi situāciju kopīgi mēģina risināt," norāda LU Infrastruktūras departamenta vadītājs Marģers Počs.

Arī LU valda satraukums par ārvalstu studentu iztikšanu, tomēr augstskolā mierina, ka uz ielas neviens nepaliks. Finansiālās saistības ar grūtības nonākušajiem risinās, kad ārkārtas situācija būs beigusies.

Video: "TV3 ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu