Ērces un blusas neievēro karantīnu. Kā efektīvi pasargāt mīluli no kaitēkļiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Suns dabā. Ilustratīvs attēls
Suns dabā. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Pavasaris ir pienācis un vasara vairs nav aiz kalniem. Ja pašreizējā situācijā cilvēkiem nav ieteicams doties ārpus mājas bez vajadzības, tad uz mūsu pūkainajiem draugiem tas īsti neattiecas.

Ja cilvēki ierobežojumu dēļ izvēlas doties pastaigā ar mīluli uz nomaļāku vietu, lai izvairītos no citiem cilvēkiem, tad mājdzīvniekus tur sagaida tādi dabas biedi, kā ērces un citi kaitēkļi. Kā efektīvi pasargāt mīluli no tiem, portālam "Apollo" stāsta "PetCity" veterinārārste Solvita Buivide.

Kaitēkļu pārnēsātās slimības var radīt veselības problēmas, kuru novēršana izmaksā krietni dārgāk, nekā profilakses pasākumi. 

"No ērcēm suņi var saslimt ar babeziozi, kas ir plaši izplatīta Latvijā," atklāj veterinārārste, norādot, ka ērces siekalas var saturēt arī vairāku citu slimību ierosinātājus, piemēram, zināmo Laima slimību jeb boreliozi, kā arī anaplazmozi un erlihiozi.

Bīstami ir arī citi kaitēkļi, ne tikai ērces

Arī citi kukaiņi, tostarp blusas un odi, var apdraudēt mīluļa veselību. "No blusām dzīvnieki var saķert lenteņus, tāpat arī alerģisko dermatītu (BAD) un citas kaites," atklāj Buivide.

Odi līdzīgi kā cilvēkiem, tā arī dzīvniekiem lielu kaitējumu nevar nodarīt, taču radīt diskomfortu - noteikti.

"No odiem suņi var saķert dirofilariozi. Odi pārnēsā mikroorganismu - mikrofilāriju. Suņa asinīs var nonākt mikroskopiski tārpi, kuri virzās pa asinīm, veidojot savas "kolonijas", un izaug pat 17 centimetrus gari.

Sunim zem ādas tie var dzīvot pat septiņus gadus bez īpašiem veselības traucējumu simptomiem," atklāj veterinārārste.

Taču suns tādējādi ir kā tārpu inkubators, nododot tos nākamajiem odiem, kas tārpu devu aiznes tālāk citam dzīvniekam un arī cilvēkam. 

Lai novērstu kaitēkļu izraisītas veselības problēmas, mīlulis pēc pastaigas ir rūpīgi jāpārbauda

Solvita iesaka, ka jāizskata dzīvnieka apmatojums, bet mazgāt mīluli neesot obligāti. Ērces uz mājdzīvnieka ķermeņa var paslēpties visdažādākajās vietās - nepieciešams pārbaudīt ne tikai dzīvnieka galvu, muguru un vēderu.

Ērcēm patīk tumšas, mitras vietas, tāpēc nepieciešams pārbaudīt arī dzīvnieka pakaļgala apvidu un asti, ķepas, ausis un acu plakstiņus.

Foto: pexels.com

Mīlulim piesūkusies ērce

"Ja mīluļa apmatojumā tiek konstatēta ērce, tā pēc iespējas ātrāk ir jānoņem," norāda veterinārārste, atklājot, ka ir pieejama speciāla ierīce, kas atgādina āķīti - to novieto starp ērci un dzīvnieka ādu un ar rotējošām kustībām ērci izceļ. Lai pats nesaslimtu, izvairies no ērces noņemšanas ar pirkstiem.

"Ja tādas ierīces nav, vislabāk tad ir doties uz klīniku, lai kāds mīluli pareizi atbrīvo no piesūkušās ērces." Ļoti svarīgi ir ērces izņemt uzmanīgi, lietojot cimdus.

Nevajadzētu ērci saspiest, jo, ja tā nerada encefalītu dzīvniekam, tā var inficēt mājdzīvnieka saimnieku.

Eksperte skaidro, ka ir svarīgi ērci noņemt pareizi. "Ja gadījumā sanāk tā, ka ērces galva paliek dzīvnieka ādā, bieži tas nekādu kaitējumu nerada, bet var izveidoties arī lokāls iekaisums." 

Kā visefektīvāk aizsargāt savu mājdzīvnieku

Veterinārārste atzīst, ka preventīvi sagatavoties pret ērcēm un kaitēkļiem var un visefektīvāk to ir darīt, lietojot tabletes pret ektoparazītiem.

"Tādējādi aktīvā viela cirkulē asinīs, ir visur organismā, un parazīts pierāpojot pie ādas, nespēs ievadīt infekciju asinīs, jo ērce vai blusa, sajūtot vielu, būs paralizēta," atklāj speciāliste.

Viena no Eiropā lielākajiem zāļu ražotājiem, Vācijas koncerna "Bayer" klāstā ir vairāki efektīvi preparāti mājas mīluļu aizsardzībai no dabā sastopamajiem "briesmoņiem".

Pret blusām noderēs skaustā pilināmie pilieni "Advantage" (kaķiem) un "Advantix" (suņiem). "Advantix" palīdzēs arī pret ērcēm, odiem, moskītiem un staļļa mušām. Šos preparātus var lietot jau no pavisam maza vecuma - kucēniem no septiņu nedēļu vecuma, bet kaķēniem no astoņu nedēļu vecuma.

Veterinārārste Buivide izceļ, ka "Bayer" klāstā ir arī viena no labākajām dzīvnieku siksniņām pret kaitēkļiem - "Foresto" siksna kaķiem un suņiem.

Tās iedarbība ilgst astoņus mēnešus - siksnā ir unikāla matrica, caur kuru dzīvnieka lipīdajā slānī izdalās aktīvās vielas. Tās nešķīst ūdenī, tāpēc dzīvniekam pirms peldes siksna nav jānoņem. Aktīvās vielas atbaida un nogalina pieaugušas ērces, kāpurus un nimfas, kā arī iedarbojas pret blusām.

Lai nodrošinātu efektīvu produkta darbību, svarīgi uzmanīgi uzklausīt un sekot aptiekas speciālistu ieteikumiem, kā arī cītīgi lasīt lietošanas instrukcijas. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu