"KPV LV": Jautājums par viendzimuma pāru statusu ir jāizšķir referendumā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aris Zakatistovs
Aris Zakatistovs Foto: Ieva Leiniša/LETA

"KPV LV" uzskata, ka jautājums par viendzimuma pāru statusu ir jāizšķir referendumā, pauda "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

Tai pašā laikā "KPV LV" atbalstītu specifiskas izmaiņas normatīvajā regulējumā viendzimuma pāru "praktisko jautājumu" sakārtošanai, pauda "KPV LV" līderis.

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu par nostāju attiecībā uz iniciatīvu ļaut reģistrēt viendzimuma partnerattiecības, par ko sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu.

Zakatistovs uzsvēra, ka tas neesot politiķu jautājums, bet sabiedrības vairākuma jautājums "par izpratni par kultūru". Tāpēc vienīgais risinājums šajā lietā būtu referenduma rīkošana, akcentēja politiķis.

"KPV LV" frakcijas vadītājs norādīja, ka pasaulē pastāv arī tāda politiskā doma, ka ir jāaizstāv ne tikai mazākuma tiesības, bet arī vairākuma tiesības nākamajām paaudzēm nodot tādu kultūru, kādu "esam saņēmuši no saviem senčiem". Tāpēc jautājums par ģimenes institūcijas konceptu ir jāizšķir referendumā, uzsvēra politiķis.

Vaicāts sīkāk par neatrisinātiem praktiskiem jautājumiem, kas var apgrūtināt viendzimuma pāru sadzīvi, piemēram, ierobežojumiem pastāvošajā regulējumā un palielinātajām izmaksām pie notāra, Zakatistovs atbildēja, ka šie jautājumi ir jāsakārto. "KPV LV" atbalstītu tādas specifiskas izmaiņas likumos, kas atrisinātu praktiskos jautājumus, kas saistīti ar īpašumu, pensiju, tiesībām apmeklēt slimnieku, mantojumu un citām līdzīgām lietām, pauda politiķis.

Likumu grozījumi šādu specifisko izmaiņu veikšanai ir jārosina tiem, kuri ir vairāk ieinteresēti šajā jautājumā, piebilda "KPV LV" frakcijas vadītājs.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par iespēju reģistrēt viendzimuma partnerattiecības. 

Iniciatīvas pārstāvis Raimonds Petrovics pauž, ka viendzimuma pāru reģistrēšana pašos pamatos ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā. "Civila laulība, civila savienība vai reģistrētas partnerattiecības nozīmē tiesības, atbildību un garantijas, ko valsts sniedz pārim, kas atrodas stabilās attiecībās," norāda Petrovics, paužot uzskatu, ka Latvijas valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti.

Idejas aprakstā akcentēts, ka Latvijas valdībai jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālo orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām. Petrovica ieskatā tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības.

"Uzsveru, ka šīs tiesības nekļūs mazāk vērtīgas vai vājākas tikai tāpēc, ka tādas būs vēl vairākiem cilvēkiem. Mūsu sabiedrību veido indivīdu, attiecību un ģimeņu daudzveidība. Pienācis laiks to uzlūkot kā labu īpašību," pārliecināts Petrovics.

Līdzīga iniciatīva jau iepriekš tikusi iesniegta Saeimā, taču tā tika noraidīta.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu