Covid-19 krīze Keniju aizkustina atraitne, kura maltīšu vietā bērniem gatavo akmeņus

Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kenijiešus aizkustināja kāda atraitne, kura maltīšu vietā saviem astoņiem bērniem gatavo akmeņus, cerot, ka viņi aizmigs, kamēr gaida pusdienas. Covid-19 krīze ir paralizējusi jebkādas iespējas Kenijas trūkumcietējiem tikt pie ienākumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atraitne un astoņu bērnu māte Penina Bahati Kitsao dzīvo Mombasā. Viņa pirms pandēmijas strādāja publiskajā veļas mazgātuvē, kas šobrīd ir slēgta ierobežojumu dēļ, lai cīnītos pret Covid-19 pandēmiju.

Peninas kaimiņiene, redzot drausmīgo trūkumu kaimiņienes mājās, pievērsa mediju uzmanību daudzbērnu mātei.

Pēc intervijas Kenijas vietējā televīzijas kanālā "NTV" sieviete ar kaimiņienes Priscas Momanijas palīdzību izdzīvo no ziedojumiem. Diemžēl astoņu bērnu māte neprot ne lasīt, ne rakstīt, tāpēc viņai ir nepieciešama kaimiņienes palīdzība.

Kitsao, kura mitinās divu istabu dzīvoklī bez ūdens un elektrības, saņemtos ziedojumus dēvē par "brīnumu".

"Es neticēju, ka kenijieši var būt tik mīloši un atsaucīgi. Es saņemu daudzus telefonzvanus no visas Kenijas ar jautājumiem, kā cilvēki var man palīdzēt," skaidro trūkumcietēja.

Viņa arī pastāstīja, ka viņa savus izsalkušos bērnus ilgi nemaldināja ar akmeņu gatavošanas taktiku.

"Viņi man sāka stāstīt, ka viņi zināja, ka es viņiem meloju, bet es neko nevarēju darīt, jo man nekā ēdama nebija."

Viņas kaimiņiene bija ieradusies ciemos, lai noskaidrotu, vai ģimenei ir viss kārtībā, bet dzirdējusi bērnus raudam.

Kā daļu no pasākumiem, lai mazinātu ciešanas no Covid-19 krīzes visneaizsargātākajiem iedzīvotājiem, valdība ir sākusi brīvpusdienu programmu.

Bet šai programmai vēl bija jāsasniedz Kitsao kundze, kura bija kļuvusi par atraitni kopš pagājušajā gada, kad viņas vīru nogalinājusi laupītāju banda.

Sievietei ieradās palīdzēt arī apgabala varas iestādes un Kenijas Sarkanais krusts.

Arī varas iestādes apgalvo, ka daudzas citas mājsaimniecības šajā piekrastes pilsētā gūs labumu no pārtikas atvieglojumu shēmas.

Tāpat kā daudzi citi maznodrošinātie kenijieši, arī Penina Kitsao pēdējā mēneša laikā ir centusies nopelnīt naudu ar pagaidu darbiem, taču neveiksmīgi.

Kopš valdība ir ieviesusi pasākumus koronavīrusa izplatības ierobežošanai, tostarp aizliegumu ceļot uz un no lielākajām pilsētām, ir grūti atrast iespējas nopelnīt.

Daudzi uzņēmumi ir samazinājuši savu darbību vai vispār to pārtraukuši, kas nozīmē, ka darbiniekiem, kuri ir atkarīgi no īstermiņa līgumiem vai gabaldarba, nav citu iespēju iztikas nopelnīšanai.

Kitsao kundzes izmisuma pilnais stāsts sakrita ar vietējo mediju atklājumu, ka Veselības ministrija ir iztērējusi milzīgas naudas summas, ko ziedojusi Pasaules Banka, lai palīdzētu cīnīties pret Covid-19 izraisīto pandēmiju, tējām, uzkodām un mobilajiem telefoniem ministrijas darbiniekiem.

Sīkāka informācija par to, cik cilvēku tika apgādāti, nav skaidra, tomēr sociālajos medijos valda sašutums, ka valdība tērē šādas summas laikā, kad daudzi kenijieši turpina ciest.

Austrumāfrikā ir reģistrētas 395 saslimšanas ar Covid-19 un 17 nāves gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu