Jaunais koronavīruss visā pasaulē strauji izplatījies pērna gada nogalē, atklāts pētījumā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Londonas Universitātes koledžas pētnieki trešdien, 7. maijā, paziņojuši, ka jaunais koronavīruss pasaulē strauji izplatījies pagājušā gada nogalē, vēsta aģentūra "Reuters".

Ģenētiskie paraugi no vairāk nekā 7500 cilvēkiem, kuri inficējušies ar Covid-19, liecina, ka jaunais koronavīruss pasaulē strauji izplatījies pēc parādīšanas Ķīnā laikā no pagājušā gada oktobra līdz decembrim, sacīja zinātnieki.

Pētnieki SARS-CoV-2 vīrusam atklāja gandrīz 200 rekurentas mutācijas, kuras parādot, kā tas izplatības laikā adaptējies cilvēkiem.

"Filoģenētiskās aplēses apliecina, ka Covid-19 pandēmija sākās aptuveni no 6. oktobra līdz 11. decembrim, kas atbilst laikam, kad tas sāka inficēt cilvēkus," akadēmiskajā žurnālā "Infection, Genetics and Evolution" rakstīja pētnieku komanda.

Viens no pētījuma vadītājiem Fransuā Balo sacīja, ka analīzes atklāts, ka vīruss gan agrāk, gan tagad mutē, kas ir raksturīgi vīrusiem, un ka visās smagāk skartajās valstīs atrasta liela daļa SARS-CoV-2 vīrusa ģenētiskās daudzveidības.

Tas liecina, ka vīruss tika plaši nodots visā pasaulē kopš epidēmijas sākuma, sacīja pētnieks.

"Visi vīrusi dabiski mutē. Mutācijas pašas par sevi nav kaut kas slikts, un nekas neliecina, ka SARS-CoV-2 mutē ātrāk vai lēnāk nekā būtu gaidāms," teica zinātnieks. "Pagaidām mēs nevaram teikt, vai SARS-CoV-2 kļūst vairāk vai mazāk letāls un lipīgs."

Citā pētījumā, kas arī publicēts trešdien, zinātnieki Glāzgovas Universitāte, kuri analizēja jaunā koronavīrusa paraugus, secināja, ka iepriekš iegūtie rezultāti, kas liecināja par to, ka varētu būt divi vīrusa celmi, ir neprecīzi

Provizoriskā Ķīnas zinātnieku pētījumā marta sākumā tika minēts, ka varētu būt divi koronavīrusa celmi, no kuriem viens ir "agresīvāks".

Tomēr Glāzgovas Universitātes pētnieku analīzē, kas publicēta žurnāla "Virus Evolution", sacīts, ka tikai izplatījies tikai viens vīrusa veids.

Ģenētiskie pētījumi sniedz "fascinējošu" ieskatu vīrusa evolūcijā uz akcentē, ka tas ir "kustīgs mērķis ar nezināmu evolucionāru galamērķi", sacīja Džonatans Stoijs, Frānsisa Krika Institūta virusoloģijas nodaļas vadītājs.

"Visi pierādījumi atbilst tam, ka tas radies pagājušā gada nogalē, un nav pamata to jebkādā veidā apšaubīt," teica Stoijs.

Franču pētnieki nesen atklāja, ka Parīzes slimnīcā ar koronavīrusu inficējies pacients ārstējies jau 27. decembrī - gandrīz mēnesi pirms tika oficiāli apstiprināti pirmie gadījumi valstī.

Pasaules Veselības organizācija pauda, ka šis gadījums "nav pārsteidzošs" un aicināja citas valstis izmeklēt aizdomīgus gadījumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu