Gulami Vecrīgas viesnīcas sāga. Ar ko viss sākās un ko par to domā pats uzņēmējs (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šonedēļ lietā par Vecrīgas viesnīcas izkrāpšanu tiesa arestēja uzņēmēju Gulamu Gulami. Pēc drošības naudas iemaksāšanas viņu no ieslodzījuma izlaida. Brīvību Gulami izmantoja, lai ar apsargiem atkal ielauztos tajā pašā viesnīcā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Uzņēmējam Gulamam Gulami 2000. gadu sākumā uzsmaidīja veiksme. Kopā ar sievu Valentīnu viņš ieguva Uzbekistānas autoritārā prezidenta Islama Karimova ģimenes uzticību.

Ar Gulami pāra starpniecību Uzbekistānas pirmā ģimene nekustamajā īpašumā investē tika aktīvi, ka Valentīna Gulami 2007. gadā kļūst par Jūrmalā lielāko zemes platību īpašnieci.

Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" vēstīja, ka it kā Gulami piederošā ēkā 2006. gadā Karimova jaunākā meita Lola pavadīja grūtniecības periodu.

Dažus mēnešus pēc šīs tikšanās Gulami un Abdulajevs kopā nopirka divas Vecrīgas viesnīcas. Abu sadarbība bija lemta neveiksmei. Sākās finanšu krīze, un Gulami savu naudas daļu noteiktajā termiņā nesamaksāja. Savukart Abdulajevs nonāca nepatikšanās Uzbekistānā. Viņš tika arestēts un tiesāts par naudas piesavināšanos no valsts rūpnīcām.

"Tanī laikā Gulami vienkārši uzskatīja, ka viņš izmantos šo situāciju, ka neviens nevar atbraukt, tad es tūlītās uzzīmēšu pāris papīrus, pārrakstīšu viesnīcu, ar "Royal Square Hotel" viesnīcu tas izdevās, tur viņi noreiderēja.

Bet "Hotel Garden Palace" sakarā man bija tas gods ielikt kāju durvīs un nepieļaut," pauž "966 Freecom" valdes loceklis Uldis Skudra.

Pēc konflikta Abdulajeva intereses Latvijā pārstāv uzņēmējs Uldis Skudra, kurš cīnās par iespēju pārvaldīt viesnīcu. Viņš vērsies tiesā, rakstījis iesniegumus policijai. Pateicoties tiesnešu labvēlībai nekas nemainījās, līdz 2014. gadā KNAB par korupciju aizturēja Gulami un Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu. Gulami no soda neizbēga, jo tiesnese savu vainu atzina. Taču tikt īpašumos Abdulajeva pārstāvim tāpat neizdevās. 

Lielākajā no viesnīcām - "Royal Square hotel" - Gulami ir nocietinājies. Par reiderismu prokuratūra viņam cēlusi apsūdzību. Par otru viesnīcu cīņa vēl turpinās.

Viesnīca Garden Palace gadiem ilgi atrodas Gulama Gulami kontrolē. Šonedēļ policija te veica kratīšanu. Īpašniekam izdevās iekļūt viesnīcā un izlikt nepiederošos. Taču tikai uz divām dienām.

Pagājušā gadā vairākus par Gulami darbībām sāktos kriminālprocesus policija apvienoja vienā. Šī gada martā likumsargi viesnīcai uzlika arestu, nodeva pārvaldīšanā Abdulajeva firmas vadītājam Skudram. Taču Gulami atteicās izvākties no telpām. Otrdien policijas lietā veica kratīšanu un tā otrai pusei bija iespēja pārņemt viesnīcu. 

"Mēs kā uzņēmums, kuram pieder šīs telpas, mums pēc likuma jāpiedalās kratīšanā. Tad mēs piedalījāmies kratīšanā no pulksten 9 no rīta līdz pussešiem vakarā.

Pēc tam, kad policija aizbrauca prom, ielauzās Valentīna Gulami vēl ar vairākām man nepazīstamām personām un faktiski ar varu ieņēma tās telpas.

Sieviete ieķērās dzelzs vārtiņos un saka: es neiešu prom. Nu, es nevaru viņu fiziski…" norāda zvērināts advokāts Aleksandrs Berezins.

Gulamu Gulami policija aizturēja, un tiesa lēma viņu apcietināt. Gulami atbrīvoja pret 50 tūkstošu eiro drošības naudu, un viņš taisnā ceļā devās atpakaļ uz viesnīcu "Garden Palace", kur kopā ar papildspēkiem un uzlauza vārtu atslēgu.

"Situācija, skatieties, ir īpašumtiesību privāts strīds. Mans bijušais partneris - Akbars Abdulajevs - atrodas starptautiskā meklēšanā un tagad slēpjas Ukrainā. Vilto kaut kādus dokumentus, kas nav akreditēti ne Latvijā, ne Ukrainā.

Šitas Skudra, pakām drukā. Mūsu policisti septiņus gadus izmeklē un trīs mēnešu laikā, kamēr reideru grupa Allas Jurašas vadībā un šitas velns Berezins," pauž pats Gulami.

Gulami apvaino un draud pretējās puses advokātiem Allai Jurašai un Aleksandram Berezinam. Aizturēšanā vaino Jaunās konservatīvās partijas politiķi Juri Jurašu, jo viņš ir Allas Jurašas vīrs. Sazvērestībā pret viesnīcnieku iesaistīts arī Valsts drošības dienests un visa valsts.

Pagājušajā nedēļā "Nekā personīga" stāstīja, ka no Latvijas izraidītā kriminālā autoritāte Vjačeslavs Šestakovs jeb "Sļiva" ir Jurašas klients.  Tiesa gan, Gulami pats manīts gan Sļivas, gan citas slavenības - Ivana Haritonova - sabiedrībā.

"Es skatos uz cilvēka izskatu. Jūs paši paskatieties, kurš ir blēdis un kuram taisnība. Dienā baidāmies un vakarā vēl sliktāk," norāda Gulami.

Neraugoties uz Gulami apcietināšanu un īpašuma arestu, viņš ir atpakaļ viesnīcā, un policija izrādījusies bezspēcīga.

"Katrreiz, kad viņš bruņotiem palīgiem klātesot, ielaužas mūsu īpašumā, pēc tam, kad tiesa ir atzinusi, ka nomas līgumi nav spēkā, ka tie īpašumi ir mūsu un mums ir izdod izpildrakstu, ka mēs drīkstam pārņemt, tas ir mūsu īpašums, mēs ejam iekšā. Pēc vienas dienas ar bruņotiem apsargiem, kas bija 2017. gadā izmeta mūsu apsargus ārā. Atbrauc centra rajona inspektors, kurš nezina lietas būtību, vienkārši apskatās nomas līgumu, tad jums tur civilstrīds," pauž Skruda.

Valentīnu un Gulamu Gulami tiesa atzinusi par vainīgiem vairākus miljonus eiro vērtas kokvilnas kravas zādzībā. Viņi spriedumu ir pārsūdzējusī. Gulami savu vainu neatzina un pirms pieciem gadiem apgalvoja, ka lieta ir politisks pasūtījums.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu