ASV paziņo par veiksmīgiem Covid-19 vakcīnas rezultātiem izstrādes posma pirmajā kārtā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls
Vakcīna. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

ASV kompānija "Moderna" pabeigusi Covid-19 vakcīnas izstrādes izmēģinājumu pirmo kārtu. Rezultāti esot labi, taču medikamenta plašāka pielietošana iespējama tikai pēc papildu pārbaudēm, kas varētu ieilgt vairākus mēnešus, vēsta portāls "CBSNews".

"Mēs ar lielu prieku paziņojām par pozitīvajiem pirmās fāzes starpposma datiem. Tie liecina, ka visām personām, kuras saņēma divas mūsu vakcīnas devas pirmajās grupās - divdesmit piecu mikrogramu devu un simts mikrogramu devu -  asinīs veidojās antivielas, kas saista vīrusu," sacīja kompānijas vadītājs Stefans Hoge.

"Moderna" pārstāvji informēja, ka jau jūnijā sāksies otrā klīnisko pētījumu kārta, kurā būs iesaistīti 600 cilvēki. Tās mērķis ir izsaprast, cik liela deva vakcīnas nepieciešama, lai nodrošinātu imunitātes izveidošanos un saglabāšanos.

Kompānijas pārstāvji pagaidām neprognozē, kad vakcīnu varētu sākt ražot un izmantot, taču eksperti ir vienisprātis, ka pārbaudes process būs ilgs.

ASV amatpersonas jau iepriekš brīdināja, ka tas varētu notikt gada vai pusotra laikā.

Tomēr daudzu valstu īstenotā ierobežojumu atcelšana un biotehnoloģiju uzņēmuma  paziņojums pozitīvi ietekmējis akciju tirgus.  Galvenie Eiropas biržu indeksi pieauga par vairāk nekā 5%, bet Volstrītas indekss "Dow Jones" - par 3,9%, savukārt naftas cenas pacēlās virs 30 ASV dolāriem par barelu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu