Lietotne "Apturi COVID" iedzīvotājiem varētu būt pieejama nākamnedēļ (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Plānots, ka brīvprātīgā kontaktu fiksēšanas lietotne "Apturi COVID" nākamnedēļ ikvienam Latvijas iedzīvotājam būs pieejama brīvprātīgai un bezmaksas lejupielādei savā telefonā, informēja "Apturi COVID" Komunikācijas konsultante Silva Aleksa Fridrihsone.

Pēc viņas sacītā, neatklājot lietotāja atrašanās vietu, saslimšanas gadījumā lietotne palīdzētu informēt visus, kuri to izmanto un ar kuriem slimnieks ir bijis kontaktā ilgāk par 15 minūtēm.

Lietotne "Apturi COVID" neievāks GPS datus un neizsekos lietotājus. Viedtālruņi, kuros tā būs uzstādīta, ar "Bluetooth" palīdzību apmainīsies ar signāliem jeb digitāliem "rokasspiedieniem", ko uzglabās lietotāja tālrunī šifrētā veidā. Ja viena tālruņa lietotājs saslims, otrs tiks brīdināts, ka kādā brīdī savās ikdienas gaitās ir saskāries ar Covid-19 inficētu cilvēku. Inficētā persona un vieta, kur noticis kontakts, lietotājam paliks anonīma.

Lietotnes izstrādātāji norāda, ka "Apturi COVID" prakse ir pazīstama un plaši izplatīta arī citās pasaules valstīs, kur līdzīgas lietotnes palīdz apturēt vīrusa izplatību, veikt nozīmīgus pētījumus un ir palīgs iedzīvotājiem rūpēs par viņu veselību.

Kā informēja Fridrihsone, arī Igaunijā un Somijā patlaban tiek izstrādātas lietotnes pēc tāda paša principa kā Latvijā. Ar tehnoloģijām pret vīrusu: kā mobilās lietotnes visā pasaulē palīdz ierobežot Covid-19, kas turpina izplatīties visā pasaulē, iekams joprojām nav atrasti medikamenti, kas pārliecinoši palīdzētu saslimušajiem.

"Līdz šim Latvijā ir izdevies novērst strauju inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, un eksperti prognozē, ka lietotne varētu sniegt būtisku ieguldījumu, lai pārrautu inficēšanās ķēdi un palīdzētu ierobežot pandēmiju.

Tāpat kā Latvijā, arī Eiropā lietotnes galvenokārt ir paredzētas inficēto cilvēku kontaktpersonu apzināšanai un brīdināšanai," norāda lietotnes Latvijā izstrādātāji.

"Apturi COVID" Komunikācijas konsultante atgādināja, ka Lietuvā izveidotā simptomu pašziņošanas lietotne "Karantinas" atgādina veselīga dzīvesveida dienasgrāmatu, aicinot lietotājus reģistrēt veselības stāvokļa izmaiņas, un rekomendē dažādusprofilaktiskus pasākumus, kas ierobežo vīrusa izplatību.

Visas darbības lietotnē "Karantinas" apbalvo ar punktiem, kurus vēlāk lietotāji var pārvērst atlaidēs. Lietotāji katru dienu saņem arī dažādus veselībuveicinošus uzdevumus un informatīvus materiālus. Tāpat lietotnē ir arī jaunākās ziņas par koronavīrusaizplatību Lietuvā, kā arī informācija par pašizolāciju un palīdzības saņemšanu mājās. "Karantinas" izstrādātāji tuvākajā laikā plāno ieviest kontaktu fiksēšanas funkciju, lai palīdzētu epidemiologiem vīrusa izplatības ierobežošanā.

LETA jau ziņoja, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumi Latvijā plāno izstrādāt mobilo lietotni Covid-19 kontaktpersonu noteikšanai atbilstoši epidemiologu prasībām.

Lietotne būs praktisks un drošs IKT risinājums, kas būtiski atbalstīs Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologus, ļaujot efektīvāk konstatēt slimnieku kontaktpersonas. Iedzīvotājiem lietotni būs nepieciešams instalēt viedierīcē, lai tā ar "Bluetooth" signāliem apmēram divu metru attālumā varētu sazināties ar citām ierīcēm, kurām ir šī lietotne.

Lietotnē notiks šifrēta datu apmaiņa, līdz ar to lietotnē kontaktpersonas uzrādīsies anonīmi. Savukārt, ja iedzīvotājs būs saslimis ar Covid-19 vīrusu, viņam tiks izsniegts speciāls kods, kas būs jāievada lietotnē. Līdz ar koda ievadi izpildīsies mehānisms, kas lokāli mēģinās saprast, vai šī ierīce bijusi kontaktā. Dati lietotnē uzglabāsies 14 dienas - pēc tam tie automātiski dzēsīsies. Lietotnes īpašnieks būs SPKC.

Lietotnes izstrādē no biznesa sektora piedalās LMT, "Mak IT", "TestDevLab", "Zippy Vision", "ITcentrs" un nevalstiskās organizācijas "TechHub Riga" līdzdibinātājs Andris Bērziņš. No akadēmiskā un valsts sekota atbalstu sniedz Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja, SPKC, Veselības ministrija, DVI, "NATO StratCom" un Latvijas Universitāte. Savukārt digitālās komunikācijas partneri ir "Nord DDB Riga", "Deep White", "Wrong" un "Mobilly".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu