Viltots zīmogs, kas nodeva holokausta arhitektu. Atklāts dokuments, kas noveda pie Heinriha Himlera aresta (21)

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

75 gadus pēc bēdīgi slavenā SS reihsfīrera, SS un gestapo vadītāja Heinriha Himlera nāves Lielbritānijā atrasti dokumenti, kam bija izšķiroša nozīme viņa notveršanā. Augstā ranga nacistam piederošie priekšmeti tika atrasti pie kāda tiesneša un drīzumā tos paredzēts izrādīt apskatei, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

1945. gada 22. maijā netālu no kontrolpunkta Brēmenfordē, Vācijas ziemeļos, patruļa pamanīja trīs savāda paskata vīriešus.

Bija pagājušas pāris nedēļas kopš Otrā pasaules kara beigām, un daudzi nacisti joprojām tika meklēti. Bija bažas, ka daļa varētu censties pārgrupēties vai aizbēgt.

Divi no vīriešiem, tērpti garos, zaļos mēteļos, gāja pa priekšu trešajam. Nopakaļ ejošais vīrietis, kuram bija acs apsējs, izskatījās salauzts un noraizējies. Priekšējie ik pa brīdim atskatījās, it kā lai pārliecinātos, ka viņš joprojām tur ir.

Viņus aizveda uz kontrolpunktu, kur britu karavīri lūdza uzrādīt dokumentus. Viņi iedeva A4 izmēra identificēšanas dokumentus, kādus vācu karavīriem izsniedza kara beigās. Uz tiem bija viņu vārdi, dienesta pakāpe, dzimšanas datums un cita informācija. Trešā vīrieša dokumenti liecināja, ka viņš ir seržants vārdā Heinrihs Hicingers.

Viņš droši vien cerēja, ka dokuments un zemā dienesta pakāpe palīdzēs tikt cauri kontrolpunktiem. Viņš kļūdījās.

Uz dokumenta bija oficiāls zīmogs, un britu militārie izlūkdienesti bija redzējuši, ka šādu pašu zīmogu un vienības detaļas izmanto SS locekļi, mēģinot bēgt. Bija izziņots, ka visus ar līdzīgām detaļām jāaiztur.

Nākamajā rītā visi trīs vīrieši tika aizvesti uz kara nometni.

Tur nonācis, Hircingers lūdza tikšanos ar augstāko virsnieku. Kaut gan viņa aizsegs joprojām nebija kritis, viņš, visticamāk, baidījās, ka tas nav uz ilgu un, iespējams, cerēja, ka varēs atrast kādu vienošanos, lai izkļūtu no situācijas. Viņš noņēma acs apsēju un rāmi atklāja, kas viņš ir.

Viņš bija Heinrihs Himlers, SS vadītājs un viens no holokausta galvenajiem autoriem.

Ādolfs Hitlers sarokojas ar Heinrihu Himleru
Ādolfs Hitlers sarokojas ar Heinrihu Himleru Foto: AP/Scanpix

Pēc Hitlera nāves Himlers bija kļuvis par vienu no vismēklētākajiem dzīvajiem nacistiem.

Britu vienība sāka viņu nopratināt, lai apstiprinātu, ka viņš patiešām ir Himlers.

Dažas stundas vēlāk kara mediķi kapteini Velsu norīkoja apskatīt Himleru. Ieskatoties viņa mutē, Velss pamanīja vaigā paslēptu objektu ar zilu virsmu.

Kad mediķis centās to izvilkt, Himlers uzsāka cīņu, atrāva galvu un pārkoda objektu. Tā bija cianīda kapsula. Pēc dažām minūtēm Himlers bija miris.

SS vadītāju bija nodevis viltus zīmogs, ko viņa padotie uzlika dokumentam. Inkriminējošie pierādījumi 75 gadus bija pazuduši, taču nu tie nodoti Bedfordšīras Militārās izlūkošanas muzejam un tos iespējams apskatīt arī citiem.

Kopā ar dokumentiem muzejs ieguvis arī nedaudz dīvaināku priekšmetu - bikšturus, ko Himlers bija uzlicis notveršanas brīdī.

Suvenīru medības bija izplatītas un daudzi Himlera personiskie piederumi tika nozagti. Viens no seržantiem, kurš viņu aizturēja, savāca Himera čības, kāds cits tika pie viņa skūšanās putas un žiletes.

Savukārt dokumentus ziedoja pulkvežleitnanta Sidnija Nouksa radiniece.

1905. gadā dzimušais Noukss bija jurists, kurš 1943. gadā pievienojās britu armijas Izmeklēšanas vienībai, bet tika norīkots drošības dienestā MI5. Daudz kas no tā, ko viņš darīja MI5, joprojām ir miglā tīts, bet pēc kara viņš atsāka jurista karjeru, ar laiku kļūstot par apgabala tiesnesi. Viņš nomira 1993. gadā.

Kā dokumenti nonāca Nouksa rokās?

Dokumentos, kuros aprakstīts arests, rakstīts, ka pirms medicīniskās apskates, MI5 virsnieki veica Himlera "maigu nopratināšanu. Pēc noteikumiem šie virsnieki netiek atklāti, tāpēc nav zināms, kurš bija klāt.

"Loģiskais pieņēmums ir tāds, ka viņš bija viens no diviem MI5 pratinātājiem," sacīja muzeja kurators Bils Stedmens. "Es nevaru iedomāties citu veidu, kā viņš pie tiem būtu varējis tikt."

Stedmens pieļauj, ka Noaksa priekšniecība atļāva viņam tos paturēt, kad no dokumentiem bija iegūta visa vērtīgā izlūkošanas informācija.

Objektus varēs apskatīt apmeklētāji, kad muzejs atkal vērs durvis. Iegūtie priekšmeti ir ne tikai intereses objekti - tie palīdz izskaidrot, kā tika noķerts viens no vadošajiem nacistiem.

"Bez šī nododošā zīmoga uz dokumentiem Himlers, iespējams, būtu varējis izsprukt sistēmai cauri sveikā un aizbēgt, kā to izdarīja daudzi citi meklētie nacisti," sacīja Stedmens.

"Kas mani visvairāk uzrunā šajā stāstā, ir tas, ka vācieši paši šo atmaskošanu padarīja neizbēgamu."

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu