"Politiķis nav miskaste, kur cilvēki var sagāzt savas nelaimes." Viņķele atklātā sarunā stāsta par spriedzi Covid-19 pandēmijas laikā (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministre Ilze Viņķele Covid-19 pandēmijas laikā ir bijusi viena no galvenajām personām, kas koordinē valsts darbības, lai uzveiktu jauno koronavīrusu. Atklātā sarunā Latvijas Televīzijas (LTV) veidotajā interviju sērijā "Dzīvei nav melnraksta" Viņķele pastāstīja par saspringto darba grafiku, sabiedrības izpratni par Covid-19 un izjūtām par un ap nezināmo vīrusu kopumā.

Pirmie Covid-19 pandēmijas mēneši bijuši smagi. "Es ne sapņoju, ne fantazēju. Gāju gulēt ar bailēm un modos ar bailēm," atklāja ministre.

"Telefons bija rokās, kad mēs gaidījām pirmo ar Covid-19 inficēto personu Latvijā. Tikpat šausmīgas sajūtas bija tad, kad gaidījām pirmo mirušo ar Covid-19," stāstīja Viņķele. 

Ministre uzsvēra, ka politiķi nedrīkstot izrādīt emocijas. "Raudāt nedrīkst, jo tad tevi uzskata par nenormālo vai arī, ka esi emocionāli vājš, kas man liekas dīvaini. Dažreiz metas šķērmi no visiem komentāriem. Tad es domāju - nu, kas tas tāds..."

Viņķele uzskata, ka politiķiem ir jāspēj izturēt kritikas un vērtējuma deva krietni vairāk nekā citās profesijās.

"Politiķis nav miskaste, kur var sagāzt iekšā cilvēki visas savas dzīves nelaimes un apvainojumus."

"Robeža tomēr pret politiķiem ir plašāka, bet tas nenozīmē, ka drīkst apsaukāties un aizskart ļoti personiski," uzsver ministre.

Viņķele sacīja, ka viņai ir paveicies ar darba komandu. "Tie ir cilvēki, ar kuriem var iet izlūkos un kaujā. Par laimi zemie brīži visiem nesakrīt reizē.

Ja kādam nolaižas rokas, tad pārējie paņem zem elkoņiem, pietur un iet tālāk," komandas darbu raksturo ministre.

Viņa neslēpa, ka nogurums ir sakrājies un baterijas "ejot" uz beigām. 

Viņķele sacīja, ka darbs Covid-19 pandēmijas laikā rada lielu atbildību. "Daļa pret ko ir jāvērš pasākumi, ir nezināma, un tas ir ļoti grūti. Tad mani dara bažīgu tas, cik ilgi var noturēt cilvēku uzmanību.

Tas, cik ilgi var pierunāt motivēt, vienoties ar cilvēkiem, ka viņi labprātīgi ievēro ierobežojumus."

"Ja tas tevi tieši neskar vai, ja tas skar nelielu cilvēku daļu, ir grūti izprast draudu nopietnību. Tas, kas notiek Itālijā, ir drausmīgi. Tā ir šausmīga traģēdija," sacīja veselības ministre.

"Es ļoti labi saprotu cilvēkus, ka šī situācija var apnikt. Nav konkrētības un tā ir vēl viena problēma. Es pati šo situāciju esmu pieņēmusi kā jauno normālo - problēmu risināšanā ar Covid-19 konkrētības nav un tās nevar būt. Tā ir vienkārša aksioma un tā tas arī ir," sacīja Viņķele.

Politiķe atzina, ka ir gandrīz neiespējami izskaidrot šo situāciju tā, lai to sabiedrība pieņemtu kā normu. "Cilvēkiem beidzas darbs, jo ir sākusies kaut kāda abstrakta karantīna.

Nav ienākumu, nav uzkrājumu un cilvēki mīcās mājās ar bērniem. Viņi ir mazi un savā starpā kaujas, viņiem apnīk dzīvot iekšā un jūs nevarat apciemot savus vecākus. Šādā situācijā ir tikai dabiski gribēt saņemt atbildi - kad tas viss beigsies?"

"Es šo atbildi kā veselības ministre nevaru sniegt. Nevis tāpēc, ka es nevēlos vai daru to apzināti, bet tāpēc, ka atbildes vienkārši nav nekur pasaulē," sacīja ministre.

Viņķele neslēpa, ka katrs "paldies" ir svarīgs. "Šis ir komandas darbs un tas palīdz mums uzkrāt jaunus spēkus. Tas ir darba novērtējums un tas ir aizkustinoši."

"Piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem šis publiski paustais atbalsts nozīmē ļoti daudz. Arī cilvēki Veselības ministrijā pirmo reizi saka, ka jūtas novērtēti. Parasti ir ierasts, ka valsts pārvalde tiek kritizēta un, ka tā tiek demonizēta," sacīja ministre.

Jau ziņots, ka Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušies 1049 cilvēki. Līdz šim kopumā veikti 99 770 izmeklējumi, 22 mirušas, bet izveseļojušies 712 cilvēki.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu