Gardās "semuškas" - kādus riskus var radīt aizraušanās ar saulespuķu sēkliņām? (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Daudzi no mums ir dzirdējuši, ka sēklas un rieksti ir veselīgs našķis, taču - vai tā ir vienmēr un kas ir riski, kurus bieži vien neapzinās tie, kas ir aizrāvušies ar šo našķi? Par to vēsta portāls "Postimees". 

1. Graužot sēkliņu čaumalu, lai tiktu pie pašas sēkliņas, tiek bojāta zobu emalja, kas vēlāk var izraisīt kariesu.

2. Sēkliņās ir daudz kaloriju. 100 gramos šā produkta ir vairāk nekā 49 grami tauku un aptuveni 580 kcal, tāpēc regulārs un liels sēkliņu patēriņš var radīt liekā svara problēmas.

3. Cieš gremošanas sistēma. Neskatoties uz šķietamo nekaitīgumu, sēklas var izraisīt tādu slimību pirmo stadiju kā gastrīts un čūla.

4. Nieres ir briesmās. Sēklās ir kadmijs, kas ir smagais metāls un var bojāt nieres.

5. Alerģija. Dažiem cilvēkiem saulespuķu sēkliņas var izraisīt alerģisku reakciju, kas izpaužas kā astma, pietūkums vai mutes dobuma nieze, izsitumi un vemšana.

6. Saulespuķes absorbē visu, ko tām dod zeme un gaiss. Ja ziedu lauks atrodas blakus šosejai, kas tiek intensīvi izmantota, sēkliņās būs atrodamas automašīnu funkcionēšanai nepieciešamās vielas. Ja tās aug pie kādas ķīmiskās rūpnīcas vai izgāztuves, ķīmisko elementu "kokteilis" sēkliņās būs vēl spēcīgāks.

7. Vai tu pārkod sēklu čaumaliņu ar zobiem? Tā nevajadzētu! Produkta mazgāšana pirms grauzdēšanas nav starp vairuma ražotāju labajiem ieradumiem, un sēklas grauzdē uz lēnas uguns, tāpēc ir ļoti liela iespēja apēst patogēnos mikrobus vai kaitīgās vielas.

8. Augstais eļļas saturs saulespuķu sēklās noved pie tā, ka mutes gļotāda tiek pārklāta ar plānu eļļas kārtiņu. Tas slikti ietekmē balss saites: noēdot glāzi sēkliņu, kādu laiku nevarēsi skaisti un viegli dziedāt vai, teiksim, lasīt lekciju. Tā paša iemesla dēļ ir sausa mute un kārtīgas slāpes.

9. Saulespuķu sēklas būtībā ir noderīgu vielu, it īpaši vitamīnu "noliktava", taču tam ir arī otra puse: ir viegli pārcensties ar uzņemto vielu apjomu. Visbiežāk notiek viegla saindēšanās ar B6 vitamīnu, simptomi ir traucēta kustību koordinācija un tirpšana ekstremitātēs.

10. Saulespuķu sēkliņu graušana sabiedriskās vietās noteikti nav pieļaujama. Tā rada par personu nepatīkamu iespaidu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu