"Ar netiešu nodomu cietsirdīgi apgājās ar mazgadīgo." Ivana Berladina krimināllietā uzrādīta apsūdzība (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
2017. gada jūlijā pazudušais Ivans Berladins.
2017. gada jūlijā pazudušais Ivans Berladins. Foto: Valsts policija

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra vakar, 3. jūnijā, uzrādījusi apsūdzību krimināllietā par 2017. gadā pie Liepājas pazudušo un vēlāk nosalušu atrasto piecgadnieku Ivanu Berladinu, taču policija turpina izmeklēšanu vēl vienā šīs traģēdijas lietā.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA pastāstīja, ka apsūdzība uzrādīta bērna tuviniecei, pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas. Prokuratūrā un Valsts policijā (VP) radniecības pakāpi neatklāja.

Apsūdzētajai, kurai bija pienākums rūpēties par bērnu un viņa drošību, ar netiešu nodomu cietsirdīgi apgājās ar mazgadīgo, nodarot psihiskas ciešanas, skaidroja prokuratūrā.

Prokuratūrā norādīja, ka pienākums rūpēties par bērnu un viņa drošību ir ietverts arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Apsūdzētā savu vainu inkriminētajās darbībās ir pilnībā atzinusi un nožēlojusi izdarīto.

Krimināllikums par minēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja VP.

VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova aģentūrai LETA pastāstīja, ka 2017. gada jūlijā sāktajā kriminālprocesā līdz pat šī gada maijam policija veica dažādas izmeklēšanas darbības, proti, tika noteiktas ekspertīzes, pieprasīti dažādi dokumenti, tai skaitā par iesaistīto personu veselības stāvokli, dažādi regulējošie normatīvi akti, raksturojumi, atzinumi.

Izmeklēšanā arī bija izprasīti iestāžu viedokļi, piemēram, Satiksmes ministrijas, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas. Tāpat notika tikšanās ar institūcijām, lai kopīgi izrunātu praksi, kāda ir šādos gadījumos Latvijā.

Izmeklēšanā apstiprinājās, ka otrs šāds gadījums Latvijā nav bijis, proti, bērni ir pazuduši, bet ne šādos apstākļos un ne ar tik traģisku iznākumu.

Policijā gan vērsa uzmanību, ka policijā saistībā ar šo traģēdiju ir atsevišķi izdalīts vēl viens kriminālprocess pret citām personām un tajā turpinās izmeklēšana, vērtējot konkrētās personas rīcību un atbildību situācijā.

Jau ziņots, ka 2017. gada vasarā Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus veco Ivanu, kurš no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, bija izgājis 1. jūlijā aptuveni plkst. 8.30.

Policija bija noskaidrojusi, ka puika viens pats, visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā. Pazudušais zēns 11. jūlijā tika atrasts miris Grobiņas novada Dubeņos meža masīvā brikšņos. Ekspertīzē secināts, ka zēns miris no vispārējās organisma atdzišanas pazeminātas temperatūras iedarbībā.

Policija sāka kriminālprocesu, lai precīzi noskaidrotu gan zēna pazušanas un nāves apstākļus, gan izvērtētu iespējamo vecāku un autobusa šofera, kurš veda zēnu viņa pazušanas dienā, atbildību.

Saistībā ar zēna pazušanu prokuratūra citā kriminālprocesā par bezdarbību apsūdzēja nu jau bijušo VP Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieci. Viņa saņemto informāciju par Ivana iespējamo atrašanās vietu nebija nodevusi tālāk amatpersonām, kuras īstenoja zēna meklēšanu.

Prokuratūra viņai piemēroja piespiedu darbu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu