Jauno aplikāciju "Apturi Covid" lejuplādējuši vairāk nekā 40 000 Latvijas iedzīvotāju (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietotne "Apturi Covid"
Lietotne "Apturi Covid" Foto: Paula Čurkste/LETA

Mobilo lietotni "Apturi Covid" kopš 29.maija savos telefonos lejuplādējuši vairāk nekā 40 000 Latvijas iedzīvotāju, taču nav bijis neviens gadījums, kad slimību izplatības uzraugiem būtu nepieciešami lietotāju dati, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Aplikācija "Apturi Covid" izmanto "Bluetooth" tehnoloģiju, lai atpazītu tuvumā esošus mobilos telefonus, kurā arī ir aktivizēta šī programma. Dati apkopoti katra lietotāja telefonā, un Covid-19 saslimšanas gadījumā, slimību uzraugi ātri var noskaidrot kontaktpersonas un tās apzināt.

40 000 lietotāju esot ļoti labs rezultāts pirmajām dienām, secina lietotnes radītāji, taču ir arī sūdzības no aplikācijas lietotājiem. Autori atzīst – ķibeles ir, bet uz kopējā fona tās esot niecīgas.

"Uz IOs lietotnēm daži redzējuši, ka aplikācija ieslēdzas, izslēdzas, to "Apple" risina, tas nav mūsu pusē. Ir mazi knifi. Ja salīdzinām, Singapūrā lietotājiem bija jārada visādas dīvainas lietas, lai vispār dabūtu, ka darbojās, bet mēs izvēlējāmies risinājumu, kas darbojas skatoties uz priekšu, lai būtu plašāk lietojams," stāstīja lietotnes izstrādātājs Andris Bērziņš.

Mērķi ir ambiciozi – panākt, lai lietotni izmanto vismaz 20% iedzīvotāju. Turklāt nākotnē lietotne varētu "sadarboties" ar identiskām Covid-19 uzraudzības programmām, kuras izmanto citu valstu iedzīvotāju.

"Ar kaimiņiem, igauņiem un lietuviešiem, lai sadarbotos Baltijas līmenī. Arī Eiropā. Bijām pirmā valsts, kas ieviesa "Google" un "Apple" specifikāciju, sagaidām, ka tas būs pamats visām lietotnēm globāli," norādīja Bērziņš.

Aptaujājot Purvciema iedzīvotājus gan izrādās – ar lietotni dzirdējis vien retais, un kopējais noskaņojums ļoti skeptisks. Dažiem pat pārsteigums uzzinot, ka šāda lietotne ir ieviesta.

"No kurienes viņš zina, ar kādiem cilvēkiem esmu kontaktējusies," neizpratnē bija Purvciema iedzīvotāja Irina.

"Esmu dzirdējusi, bet man tāda nav. Nav vajadzības! Lieki. Tā jau telefonā daudz lietas, tāpat nevar izsekot, būs vai nebūs saslimis ar Covid-19," uzskata Purvciema iedzīvotāja Liāna.

Lietotnes izstrādātājus gan satrauc iedzīvotāju kūtrums un ilūzija, ka slimība jau beigusies.

"Diezgan daudz iedzīvotāju domā, ka krīze ir garām. Apātija, sajūta, ka tikai daži slimnieki, tas nav man. Realitāte, ka mums ar šo būs jādzīvo vismaz 12 mēneši, varbūt 24," uzver lietotnes izstrādātājs.

Līdz šim Latvijā lietotnes izmantotāju vidū neviens Covid-19 saslimušais vai kontaktpersona nav konstatēta.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu