Izvarotājs un bērnu seksuālais izmantotājs. Kas ir galvenais aizdomās turamais Madelēnas Makanas lietā?

Kristians Brukners Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 3. jūnijā, Lielbritānijas varasiestādes paziņoja, ka Madelēnas Makanas mīklainās pazušanas lietā ir jauns aizdomās turamais - 43 gadus vecais vācietis Kristians Brukners, kurš jau izcieš ilgstošu cietumsodu. Nu Vācijas varasiestādes izmeklē, vai viņš nav iesaistīts līdzīgos noziegumos, vēsta laikraksts "The Guardian".

Vācijas varasiestādes izmeklē, vai Brukners bija iesaistīts piecgadīgas meitenītes pazušanā Vācijā 2015. gadā. Piektdien arī ziņots, ka varasiestādes pārbauda vīrieša iespējamo saistību ar gadījumu, kad Portugālē 1996. gadā pazuda sešgadīgs zēns no Vācijas.

Šie pavērsieni atklājās laikā, kad Portugāles policija 43 gadus veco izvarotāju un bērnu seksuālo izmantotāju identificēja kā vīrieti, kurš tiešsaistes čatos esot fantazējis par nepilngadīgo nolaupīšanu un seksuālu izmantošanu.

Netieši pierādījumi izmeklētājiem liek domāt, ka Brukners ir līdz šim ticamākais aizdomās turamais trīsgadīgās Madelēnas pazušanā 2007. gadā. Policija Vācijā, Lielbritānijā un Portugālē trešdien uzsvēra pierādījumu nozīmīgumu.

Rūdīts noziedznieks

Brukners Vācijas pilsētā Ķīlē izcieš cietumsodu par narkotiku pārvadāšanu. Laikraksts "Der Spiegel" vēstīja, ka 2013. gada septembrī viņš "Skype" sarakstē ar kādu paziņu paudis, ka vēloties "noķert kādu mazu un lietot viņu dienām".

Laikraksts arī vēstīja, ka tad, kad paziņa atbildēja, ka tas būtu bīstams pasākums, Brukners šķietami norādīja, ka viņam ir pieredze līdzīgās darbībās:

"Nu labi, ja pierādījumus pēc tam iznīcina."

Sarakste iegūta no datora, ko 2016. gadā policija konfiscēja Brukneram piederošā īpašumā.

Kādreizējā kastu rūpnīca tika pārmeklēta saistībā ar piecgadīgās Ingas Gērikes pazušanu 2015. gadā. Viņa pazuda no ģimenes mājām tajā pašā rajonā.

Izmeklētāji treilerī īpašuma teritorijā arī atraduši attēlus ar bērnu seksuālu izmantošanu un meiteņu drēbes, kaut gan pašam Brukneram ģimenes nebija, vēstīja "Der Spiegel". Šķiet, ka tobrīd pret viņu netika veikta tālāka izmeklēšana.

Ingas mātes advokāte aicināja policiju atsākt lietas izmeklēšanu.

"Lieta tika aizvērta vien četras nedēļas pēc darba uzsākšanas,"

Petra Kūlmeja sacīja vietējam laikrakstam "Volksstimme". "Es to uzskatu par ambīciju trūkumu."

Štendālas pilsētas prokurora pārstāvis piektdien pastāstīja "The Guardian", sākta sākotnējā izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai ir saistība starp Ingas un Madelēnas pazušanām.

Abu meiteņu lietas bieži tikušas salīdzinātas, ņemot vērā, ka nav miņas ne no vienas no meitenēm un nav izvirzītas apsūdzības. Vācijas medijos Ingu reizēm mēdz dēvēt par "Vācu Madiju".

Piecgadīgā Inga Gērika, kura pazuda 2015. gadā.
Piecgadīgā Inga Gērika, kura pazuda 2015. gadā. Foto: AP/Scanpix

Blondā meitenīte pazuda 2015. gada 2. maijā starp 18.30 un 18.45 nelielā mežiņā netālu no Štendālas, kas atradās netālu no baznīcas vadītas aprūpes iestādes cilvēkiem ar psihiskās veselības un alkohola problēmām. Sākotnēji policija domāja, ka viņa pazudusi, cenšoties savākt malku vakarā plānotam barbekjū. Par meitenes meklēšanai nozīmīgas informācijas sniegšanu tika izsludināta 25 000 eiro liela atlīdzība.

Pēc Kūlmejas sacītajā, dienu pirms Ingas pazušanas, Brukners bija iesaistīts vieglā ceļu satiksmes negadījumā stāvvietā pie šosejas, aptuveni 100 kilometrus no vietas, kur meitene redzēta pēdējo reizi.

Vācijas mediji tāpat ziņojuši, ka varasiestādes pārbauda saistības ar Renē Hases pazušanu. 1996. gadā tolaik sešus gadus vecais zēns no Vācijas pazuda Portugāles reģiona Algarves pludmalē, kur bija brīvdienās kopā ar ģimeni.

Klaidonis - dendijs

Brukners aprakstīts kā klaidonis ar dendijam raksturīgām manierēm. Viņam ir virkne sodāmību, tai skaitā par seksuāliem noziegumiem un vardarbību pret bērniem.

1994. gadā, kad Brukners vēl bija pusaudzis, viņš tika atzīts par vainīgu bērna seksuālā izmantošanā, mēģinājumā bērnu seksuāli izmantot un seksuālu darbību veikšanā bērna priekšā. Nākamajā gadā viņš kopā ar draudzeni aizbēga uz Portugāli.

Brukners ticis atzīts par vainīgu arī zādzībās un narkotiku tirgošanā. Viņš arī it kā esot ielauzies viesnīcās un vasarnīcās Algarvē.

Tiesas dokumentos, kuri nonākuši "The Guardian" rīcībā, minēts, ka Brukners pērn Vācijā notiesāts par 72 gadus vecas amerikānietes izvarošanu 2005. gadā "Praia da Luz" - vietā, kur divus gadus vēlāk pazuda Madelēna.

Notiesājošo spriedumu pašlaik pārskata, jo aizsardzības advokāti uzskata, ka Brukners tika izdots Vācijai no Itālijas, kur viņu apsūdzēja citā noziegumā, un saskaņā ar Eiropas tiesu likumiem, viņu nedrīkst tiesāt par atšķirīgu citā valstī pastrādātu noziegumu.

Portugāļu detektīvs Gonsalo Amarals, kurš valstī vadīja Madelēnas pazušanas lietu, pērn sacīja, ka "vācu pedofils, kurš šobrīd ir cietumā, iespējams, kļūs par grēkāzi".

Amarals, kuru no lietas atbrīvoja 2007. gadā par britu policijas iesaistes kritizēšanu un kura grāmata veicināja cīņu ar Makaniem tiesā, pagājušā gada aprīlī Austrālijas medijasm sacīja, ka notiesāts seksuāls noziedznieks, kurš izcieš sodu Vācijā, Portugālē ticis pārbaudīts un atzīts par nevainīgu.

"Tas tika izmeklēts tolaik, un viņu atmeta," sacīja Amarals. "Treileris, kurā viņš dzīvoja, tika nosūtīts un analīzēm Vācijā, bet nekas netika atrasts.

Kaut gan Vācijas varasiestādes ceturtdien paziņoja, ka Madelēna uzskatāma par mirušu, britu policija uzskata, ka tam nav tiešu pierādījumu un turpina to izmeklēt kā bezvēsts pazudušā lietu.

Kā pazuda Madelēna Makana

Madelēnai bija tikai trīs gadi, kad viņa 2007. gada 3. maijā pazuda no dzīvokļa Portugāles brīvdienu kūrortā "Praia da Luz".

Pazušanas brīdī Makanu ģimene bija atvaļinājumā.

2007. gadā pazudusī Madelēna Makana
2007. gadā pazudusī Madelēna Makana Foto: Reuters/ScanPix

Viņas vecāki atstāja Madelēnu gulēt kopā ar citiem brāļiem un māsām, kamēr paši devās vakariņot ar draugiem tuvējā restorānā.

2019. gada 3. maijā, kad apritēja 12 gadi kopš Madelēnas pazušanas, viņas vecāki zvērēja, ka turpinās meklēšanu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

Madelēna pazuda 2007. gadā Portugālē no brīvdienu kūrorta "Praia da Luz", aizsākot vienu no lielākajiem cilvēku meklēšanas gadījumiem vēsturē. 

Jau tika vēstīts, ka 2019. gada marta sākumā pie skatītājiem nonāca seriāls, kurā atainota meitenes pazušana. Seriāls nonāca diskusiju krustugunīs, jo Madelēnas vecāki izteikušies, ka tas varētu traucēt meitenes meklēšanu, kas turpinās vairāk nekā 10 gadus. 

13 gadu laikā Madelēnas pazušana izraisīja nebijušu un nerimstošu mediju uzmanību. Madelēnas meklēšanā bijuši dažādi pavērsieni - saņemti ziņojumi no cilvēkiem, kas it kā redzējuši Madelēnu, Portugāles policija vainota nolaidībā un pierādījumu slēpšanā, kā arī aizdomas kritušas pat uz meitenes vecākiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu