Video ⟩ Slokas karjerā niršanas entuziasti izglābj nelaimē nonākušu gulbi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Slokas karjerā nelaimē nonākušais gulbis pats devies pie cilvēkiem. Savvaļas putnam tā ir netipiska uzvedība, dīvainās uzvedības iemesls kļuva skaidrs, kad gulbis piepeldēja tuvāk - knābī bija ieķēries pludiņš, vēstī raidījums "900 sekundes".

"Viņš nāca uz krastu un varēja viegli pamanīt, ka viņam karājas pludiņš… Āķis knābī iekšā un pludiņš karājas," Zigis un Mārcis Slokas karjerā bija atbraukuši, lai nodotos savam hobijam – niršanai.

"Pirmkārt ir āķis, aukla, bet ja tas svina gabals tiek viņam vēderā, viņam ir liela skābe, kas šķeļ pat akmeņus, trīs nedēļas un viņš ir beigts."

Saprotams, ka tuvoties cilvēkiem arī gulbim nebija viegls lēmums. Zigis un Mārcis atceras, ka lielo putnu viņi ķēra aptuveni divas stundas, kas šādā gadījumā nemaz neesot pārāk daudz.

"Jo viņš jau aizpeldēja uz otru krastu, te bija ņemšanās riktīga. Bezcerība, tu redzi, ka dzīvnieks aizpeld, viņš nevar paēst un dienas skatītas."

Visbeidzot abi puiši sazvanīja zinošus cilvēkus. Savvaļas putnu palīdzības biedrības pārstāve "Drauga spārns" viņiem izstāstīja pa tālruni kā noķert nelaimē nonākušo gulbi.

Gulbis tika nogādāts biedrībā "Drauga spārns", kur to atbrīvoja no makšķerauklas. Tagad pēc divām dienām, kuras putns pavadīja pie speciālistiem, gulbis atgriežas tajā pašā karjerā Slokā.

Biedrības "Drauga spārns" pārstāve Anete Asare norāda, ka viņi ir pārslogoti: "Putnu sezonā mums tiek zvanīt apmēram 60 reizes dienā. Telefons zvana bez apstājas, cilvēki ir atraduši ievainotus putnus, putnus, kas dažādu iemeslu dēļ nonākuši nelaimē un ir bezpalīdzīgā stāvoklī.

Reāli palīdzība nekur citur viņiem netiek sniegta, jo veterinārās klīnikas piedāvā tikai eitanāziju un pat tad, putni bieži vien netiek uzņemti, jo ārsti parasti strādā ar suņiem un kaķiem. Tāda ir tā situācija, ka putnu glābšana Latvijas Valstī ir brīvprātīgo biedrības rokās."

Biedrības pārstāve norāda, neskatoties uz to, ka pašvaldībām likumā noteikts sniegt palīdzību savvaļas dzīvniekiem, putni labākajā gadījumā saņem eitanāziju. Iespējams, ir kādas pašvaldības, kas ir izņēmums, taču vairums pašvaldību izvēlas savvaļas putnu problēmas ignorēt, vēstī raidījums.

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu