Nīderlandē tiesa atsāk skatīt traģisko MH17 notriekšanas lietu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Hāgas rajona tiesa pirmdien, 8. jūnijā, atsāka tiesas sēdes lietā par "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas avāriju 2014. gada 17. jūlijā - lidmašīna tika notriekta netālu no Doņeckas. Covid-19 pandēmijas dēļ martā tika izsludināts tiesas sēžu pārtraukums, vēstī britu raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Nīderlandes prokuratūra februārī izvirzīja apsūdzības četriem aizdomās turamajiem par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu un izsauca viņus uz izmeklēšanas procedūrām.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušā gada jūnijā identificēja četrus aizdomās turamos lietā par lidmašīnas notriekšanu. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Girkins maijā paziņoja, ka neatzīst savu vainu, bet kā karadarbības dalībnieks Donbasā viņam jāuzņemas daļēja morālā atbildība par notikušo.

Saskaņā ar iepriekš publicēto tiesas plānu sēdes ir paredzētas laika posmā no 8. jūnija līdz 3. jūlijam, no 31. augusta līdz 13. novembrim, kā arī 2021. gadā - no 1. februāra. līdz 26. martam.

"Boeing-777" lidmašīnas reiss "MH17" lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Lidmašīna tika notriekta virs Donbasa. Traģēdijā mira 298 cilvēki - gan apkalpes locekļi, gan pasažieri.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014. gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Izmeklētāji iepriekš paziņojuši, ka raķete "Buk", ar kuru notriekta lidmašīna, uz Ukrainu tika nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Nīderlandes vadītā izmeklēšanas komanda pērn paziņoja, ka četri aizdomās turamie ir atbildīgi par pretgaisa raķešu sistēmas "Buk" atvešanu no Krievijas uz konflikta zonu Ukrainas austrumos.

Bijušais Krievijas Federālā Drošības dienesta pulkvedis Girkins lidmašīnas notriekšanas laikā Austrumukrainas Doņeckas apgabalā bija prokrievisko kaujinieku augstākais militārais komandieris, norāda izmeklēšanas komanda.

Dubinskis un Pulatovs bija saistīti ar Krievijas militāro izlūkdienestu.

Ukrainas pilsonis Harčenko bija atbildīgs par kaujas vienību kara plosītajā Ukrainas Doņeckas apgabalā, norāda izmeklētāji.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu