"Tās nav vienas reizes problēmas." Ģirģens prasa Mūrniecei skaidrot Saeimas e-sistēmas tehniskās problēmas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) jāskaidro e-Saeimas tehniskās problēmas, kas apgrūtina un brīžiem padara pat neiespējamu Saeimas sēžu norisi, pauž Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Kā aģentūru LETA informēja "KPV LV", Ģirģens norāda, ka ir vairākkārtīgi saskāries ar traucējumiem balsojumos par administratīvi teritoriālo reformu, kas esot apgrūtinājis izdarīt balsojumu. Viņaprāt, šāda situācija nav normāla, un komisijas vadītājam tas liekot uzdot jautājumu par pieņemto likumprojektu leģitimitāti un kvalitāti. Viņš aicina Mūrnieci un Saeimas Prezidiju uzņemties atbildību.

"Tās nav vienas reizes problēmas, bet gan ilgstoši tiek apgrūtināts Saeimas attālināto sēžu darbs - pazūd attēls, nav iespējams nobalsot, pazūd skaņas kvalitāte. Tāpēc rodas jautājums par piesaistītā uzņēmēja darba izpildes kvalitāti. Jau iepriekš vērsu uzmanību uz riskiem, piesaistot uzņēmumu bez iepriekšējās saimnieciskās darbības un atbilstošas uzņēmuma pieredzes," pauž politiķis.

Viņš norāda, ka, lai gan Saeimas Prezidijs un Administrācija slavēja, ka izvēlētajam pretendentam "apakšā" esot pieredzējušu tehnoloģiju ekspertu komanda, rezultāts, viņaprāt, esot neapmierinošs.

Ģirģens pauž, ka sarežģīta programmatūra ir izstrādāta nedēļas laikā, kas esot pretēji nozares ekspertu viedoklim par jaunas programmatūras izstrādi. Komisijas vadītājs arī norāda, ka prasīs Saeimas Administrāciju atklāt, cik nodokļu maksātājiem izmaksāja šis "tehniskais eksperiments", ieskaitot iespējamo samaksu atbilstoši stundas likmēm.

Saeimas atbildīgās komisijas vadītājs norāda, ka valsts pārvaldē, iespējams, ir kopumā jāpārvērtē pieeja tehnoloģisko risinājumu iepirkumiem, jo problēmas rodas sistemātiski, kā spilgtāko piemēru minot e-veselību.

Kā ziņots, iepriekš vairākās sēdēs vērojamas atsevišķas tehniskas problēmas e-Saeimas sēdes norisē. Piemēram, 11.jūnija sēdes beigu posmā dažu deputātu uzstāšanās laikā viņi nebija redzami ne interneta tiešraidē, ne arī citiem parlamentāriešiem e-Saeimas sistēmā. Tāpat bija grūtības saklausīt daļu no deputātu teiktā. Arī tehnisko problēmu dēļ šīs sēdes norise tika pārtraukta.

Reizē e-Saeimas sistēmā aizvadītas vairākas sēdes, kuru laikā Saeima ir varējusi izskatīt darba kārtības jautājumus.

Ģirģens iepriekš izteica šaubas par e-Saeimu ieviesušo uzņēmumu "I SIA" saistībā arī ar uzņēmuma pieredzi. Savukārt uzņēmums politiķim pārmeta melošanu un nepatiesu apvainojumu izteikšanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu