Padomi, kā palīdzēt sunim karstajās vasaras dienās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: unsplash.com

Kuram gan nepatīk vasaras skaistie saullēkti un saulrieti, siltais laiks un īsās naktis? Šajos mēnešos cilvēki ir aktīvāki - nodarbojas ar kādu vasaras sportu, biežāk dodas pastaigāties un izbraucienos pie dabas. Bet reizēm ārā ir tāda tveice, ka nepalīdz ne saldējums, ne pelde. Tad iedomājies, kā jūtas suns, kurš tikko izskraidījies pa pagalmu ar savu biezo kažoku. Rakstā uzzināsi, kā atvēsināt mājdzīvnieku karstajā laikā!  

Kāpēc dzīvniekiem nav labi ilgstoši uzturēties karstā saulē? 

Mūsu mīluļi noteikti ir ļoti priecīgi, ka beidzot vairāk laika var pavadīt skrienot, spēlējoties un pastaigājoties kopā ar saimnieku. Taču vasaras svelmē jābūt piesardzīgam. Karstumā suņi nogurst ātrāk, to zina ikviens saimnieks. 

  • Ja, piemēram, agrā pavasarī ierastais pastaigas loks sunim liekas par īsu, tad vasarā dzīvnieks visticamāk būs 2 reizes ielīdis dīķī, grāvī vai citā ūdens tilpnē atveldzēties un vienalga elsos kā pēc maratona. 

Ilgstoša atrašanās karstajā saulē suņiem ne tikai rada diskomfortu, tas var būt iemesls dažādām nopietnām veselības problēmām, kas var novest pie fatāla iznākuma.

Visgrūtāk ir suņu šķirnēm, kuras vēsturiski nāk no ziemeļu reģioniem, un ir pieraduši pie sniega un skarbajiem laikapstākļiem, piemēram, haskiji, samojedi un Aļaskas malamuti. Karsto laiku labāk panes šādas šķirnes:  

  • Dobermanis,
  • Vācu dogs,
  • Ķīnas cekulainais suns, 
  • Jorkšīras terjers, 
  • Greihaunds,
  • Vācu īsspalvainais putnusuns

Protams, šeit nav minētas visas šķirnes, galvenokārt tie ir īsspalvainie suņi. Vienīgi Jorkšīras terjeram spalva ir garāka, bet to smalkais un zīdainais kažoks siltumu netur, tieši otrādi - tiem ir auksti ziemā. 

Sagatavot mīluļa kažoku vasarai, palīdzēs suņu frizieris. Ja nepieciešams to izdarīt, Dino Zoo Pasaule būs lieliska vieta, kur pie reizes varēsi apmeklēt zoo veikalu, vetārstu vai pieteikties suņu skolas apmācībām.

Foto: shutterstock.com

Ūdens un auksti kārumi

Pietiekams daudzums ūdens suņa ķermenim ir ļoti svarīgs. Tāpat kā cilvēks, arī dzīvnieks bez ūdens iztikt nevar, turklāt vasarā ūdens nepieciešams vairāk kā ziemā.  

Mājās vai pagalmā regulāri jāseko līdz, lai sunim bļodā ir ūdens. Lielisks izgudrojums ir ūdens dzirdinātavas, kuras var izmantot gan ikdienā, gan gadījumā, ja suns paliek mājās viens pats uz visu dienu. 

  • Dino Zoo nopērkamas dažādas dzirdinātavas, arī tādas, ko iespējams pievienot pie šļūtenes, lai sunim vienmēr būtu pieejams svaigs un tīrs ūdens.  

Papildus mīlulim var dot košļāt ledus gabaliņus, kā arī sagatavot dažādus saldētus kārumus. Drīkst sasaldēt to, ko suns ēd ikdienā. Der atcerēties, ka piena saldējumu sunim dot nedrīkst! 

Preces, kas palīdz atvēsināties  

Zoo veikalos var iegādāties aksesuārus vasarai, labs izgudrojums ir atvēsinošie paklājiņi, kuri ir pildīti ar pašdzesējošu želeju. Dino Zoo pieejami paklājiņi gan lieliem, gan maziem suņiem. Vairāk par tiem un peldvestēm uzzini šajā video:

Paklājiņš noderēs kamēr suns atpūšas, bet spēlējoties ar suni, apmācot vai dodoties pastaigā, dzīvniekam var uzvilkt atvēsinošo vesti, kas kontrolē ķermeņa temperatūru karstajā laikā.  

Ja dzīvesvietai tuvumā nav dīķis, ezers, jūra vai cita vieta, kur sunim ielīst atvēsināties, var iegādāties baseinu. Lielākā daļa ir sajūsmā par ūdens priekiem, tāpēc šāds pirkums būs tieši laikā. Tie gan nav tie paši piepūšamie dārza baseini, kurus pērk bērniem. Suņu baseiniem malas nav pārāk biezas un augstas, lai viņiem būtu ērti iekāpt. Parasti augstums ir no 20 – 30 centimetriem.  

  • Kad suns ir sakarsis, nav ieteicams uzreiz lēkt aukstā baseinā. Ieiešanai jānotiek lēnām, sākumā stāvot uz ķepām, lai pierastu pie aukstā ūdens.

Mēģini atrast ēnainu vietu

Ja suns lielāko dienas daļu uzturas pagalmā, mīlulis noteikti būs jau iemīļojis kādu ēnainu vietiņu. Ja diena vidū pagalmā īsti nekur nav ēna, saimniekam tomēr vajadzētu parūpēties, lai tādu izveidotu. Tā var būt kāda neliela nojume. 

Reizēs, kad arī ēna neglābj no neciešamās svelmes, suni var ielaist iekštelpās, jo vasarā tur ir aukstāks nekā ārā.

Doties garajās pastaigās no rīta un vakarā

Vasaras reizēm dienas vidū saulē uzturēties ilgāk par dažām minūtēm jau ir nogurdinoši, kur nu vēl doties garajā pastaigā kopā ar suni. Brīvdienās vai pirms darba piecelies nedaudz agrāk, kamēr saule vēl nav sākusi karsēt. No rīta ir patīkams dzestrums, ko atzinīgi novērtēs Tavs mīlulis. Savukārt otrajā garajā pastaigā vajadzētu iet vēlāk vakarā, kad saule sāk posties uz gulēšanu.

Braucot atpūsties, izvēlies vietu pie ūdens

Foto: stocksnap.io

Dodoties pie dabas, mēģini atrast kempingu, viesu māju vai citu naktsmītni, kas atrodas ūdens tuvumā un, protams, lai tā ir draudzīga suņiem. Ja dzīvnieks vēl trenē peldēt prasmi, iegādājies peldvesti. Tā noderēs arī suņiem, kas peldēt māk, bet īsti neturas virs ūdens.

Izbraucienā līdzi var ņemt jau minēto atvēsinošo paklājiņu un vesti. Jāpadomā arī par to, lai apkārt ir kāds krūms vai koks, kur sunim atrast paēnu.

Pēdējos gados ļoti iecienīti ir laivu braucieni, arī suņi teorētiski var tajos doties, bet jābūt ļoti uzmanīgiem. Vispirms būtu vēlams saprast, vai suns laivā vai uz plosta jūtas droši un komfortabli un sunim ir jābūt paklausīgam. Ja tas netiek ievērtos, būs nepatīkami gan mīlulim, gan saimniekam un citiem braucējiem. Vairāk informāciju uzzini ŠEIT!

Karstajā laikā pastiprināti jāpievērš uzmanība saviem mājdzīvniekiem. Ja nepieciešams apmeklēt vetārstu, frizieri vai vēlies šo to vēl iemācīt savam sunim, dodies uz Dino Zoo Pasauli. Savukārt, lieliskos vasaras produktus iegādājies Dino Zoo veikalos. Lai vasara prieka pilna gan dzīvniekiem, gan to saimniekiem! 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu