Ceļošana kopā ar mājdzīvnieku. Kas jāņem vērā saimniekam un ko nedrīkst aizmirst?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Šovasar laikapstākļi mūs ir lutinājuši, tāpēc pavērušās plašākas iespējas doties garākos pārgājienos un braucienos kopā ar savu mīluli. Protams, nedrīkstam aizmirst, ka šādai atpūtai nepieciešams īpašs aprīkojums, kā arī citas lietas, kuras saimnieks nedrīkst aizmirst, sarunā ar portālu "Apollo" skaidroja "PetCity" eksperte Arta Veldre.

Eksperte norādīja, ka, dodoties ceļojumā, pārgājienā ar savu mājas mīluli, tam noteikti iepriekš ir jāsagatavojas. "Ja runājam par to, cik izmaksā ceļošana kopā ar mīluli, viss lielākoties ir atkarīgs no ceļošanas veida, garuma un kā tiek sasniegts ceļojuma galamērķis, arī gadalaiks, ceļojot vasarā, būs jāpiedomā pie tā, lai dzīvnieks nepārkarstu ceļojuma laikā."

"Ceļošana ir plaši iespējama ar automašīnu, autobusu, vilcienu, kuģi un lidmašīnu. Ceļojot ar suni vai kaķi, vai to pārvadājot automašīnā, nepieciešams, nodrošināt sev un mājdzīvniekam drošu vidi," sacīja eksperte.

Veldre norādīja, ka ar automašīnu viennozīmīgi var pārvadāt mājdzīvnieku, taču tiem, kuriem nav iespējas pārvadāt ar automašīnu, ir jāizpilda visas noteiktās prasības, ko pieprasa sabiedriskais transports.

"Piemēram, ceļojot ar lidmašīnu, mājdzīvnieks ir laicīgi jāpiesaka lidojumam, jo katrai aviosabiedrībai ir ierobežots skaits, cik mājdzīvnieku var atrasties lidmašīnā," skaidroja Veldre.

Ceļošana ar kaķi un suni

"PetCity" eksperte norādīja, ka, braucot ar automašīnu, kaķis ir jāpārvadā dzīvnieku pārvadājamā būrītī. Pie būrīša durtiņām ir iespējams pievienot trauciņus, kuros ieliet dzeramo ūdeni un ielikt pārtiku, ja nepieciešams.

"Arī suni vislabāk būtu pārvadāt būrī, bagāžnieka nodalījumā, taču tas jādara uzmanīgi, jo bieži vien bagāžniekā mēdz būt augstāka temperatūra nekā automašīnas salonā, tāpēc jānodrošina saulessargi un kāds atvēsinošais paklājiņš vasaras karstākajām dienām, lai suns nepārkarstu, braucot automašīnā," skaidroja "PetCity" eksperte.

Veldre uzsvēra, ka būrim noteikti ir jābūt pietiekami lielam, lai dzīvnieks varētu gan stāvēt pilnā augumā, gan ērti gulēt, gan apgriezties būrī, kā arī droši piestiprinātam bagāžniekā.

"Šobrīd ir pieejamas arī drošības siksnas suņiem, kuras, gluži tāpat kā cilvēku drošības jostas, iekabina drošības jostu kasetē.

Ja iegādājamies šīs suņiem domātās drošības jostas, āķējam nevis pie kakla siksnas, bet gan pie iemauktiem/iejūgiem, tādējādi pasargājot suņa elpceļus no saspiešanas, elpas trūkuma siksnas fiksācijas gadījumā," norādīja eksperte.

Lai nenosmērētu mašīnas salonu ar netīrām ķepām, vai nepienēsātu ar suņa apmatojumu, Veldre iesaka iegādāties sēdekļu pārvalkus.

"Arī sunim ir jānodrošina svaigs dzeramais ūdens ceļojuma laikā, ko var ieliet ceļojumu bļodiņā, vai speciālā attiecīga izmēra dzeršanas pudelītē; sunim būs ērti no tās padzerties," sacīja eksperte.

"Lai nodrošinātu konstantu piekļuvi svaigam gaisam, ir pieejamas automašīnu bagāžnieku starplikas, kuras nodrošina atveri, pa kuru dzīvniekam pieplūst svaigs gaiss," skaidroja "PetCity" pārstāve.

Lietas, kuras saimnieks nekad nedrīkst aizmirst, ceļojot ar mīluli

"Pašā sākumā, kad plānojam ceļojumu kopā ar mājdzīvnieku, ir jāsaprot, vai mīlulis būs spējīgs paveikt ceļojumu kopā ar jums," sacīja eksperte.

Veldre norādīja, ka, ceļojot kopā ar mājdzīvnieku, tam ir jābūt čipotam, reģistrētam Lauksaimniecības datu centrā, līdzi jābūt mājas (istabas) dzīvnieku pasei pēc Eiropas savienības parauga, vakcinētam gan pret trakumsērgu, gan citām slimībām, kā arī jābūt attārpotam."

Tāpat, ceļojot ārpus Latvijas, rūpīgi ir jāseko līdzi citu valstu prasībām attiecībā uz ceļotājiem ar mājdzīvniekiem. "Valstīs, kuras ir iekļautas ES,  prasības var atšķirties; ja ceļojam ārpus ES, prasības būs vēl stingrākas."

"Lai ceļotu uz valsti, kas nav iekļauta ES, papildus visam iepriekš minētajam ir jābūt arī veterinārajam sertifikātam, ko izsniedz Pārtikas un veterinārais dienests, - ka dzīvnieks saņēmis visas nepieciešamās vakcīnas un ir klīniski vesels, kā arī nodotas analīzes antivielu noteikšanai, ja valsts neatrodas trešo valstu sarakstā," norādīja eksperte.

Veldre skaidroja, ka trešās valstis var noteikt vēl savas prasības ceļotājiem ar mājdzīvniekiem.

"Informāciju par to, kādas prasības ir katrā valstī, var atrast PVD teritoriālajās struktūrvienībās vai mājaslapā."

Tāpat noteikti jāatceras, ka arī pārgājienā, ja ir karsta diena un jāveic garāks posms pa asfaltētu ceļu, sunim jāuzvelk zābaciņi, kas pasargās ķepas no apdegumiem, ko var radīt saulē uzkarsis asfalts.

"Tāpat opcija ir arī iespēja, ka suns pārvietojas pa zālienu gar ceļa malu. Ieteicams, kā dzīvniekam tā arī cilvēkam, sagatavot pirmās palīdzības aptieciņu, katram gadījumam, ja nu rodas kāds starpgadījums vai veselības problēmas ceļojuma laikā," piebilda eksperte.

Produktu pieejamība "PetCity" veikalos

""PetCity" veikalos ir plašs klāsts sausās barības, konservu un kārumu gan lielākiem, gan mazākiem četrkājainajiem draugiem. Dažādas rotaļlietas, apģērbi, kaklasiksnas, pavadas, iemaukti un iejūgi, protams, dzīvnieku gultiņas un daudz kas cits. Gribētu gan piebilst, ka preču klāsts var atšķirties, jo ne visos "PetCity" veikalos, kas sastopami Latvijā, būs viss iepriekš minētais," atklāja Veldre.

"Mums ir arī klīnikas, kurās var sniegt visu nepieciešamo palīdzību, sākot ar suni, kaķi un beidzot pat ar eksotiskajiem dzīvniekiem," piebilda "PetCity" eksperte.

Kā norādīja Veldre, tad tieši ceļošanai ir plašs siksnu, iemauktu klāsts, ir arī drošības siksnas, gan ar iespēju piekabināt klāt iemauktiem, gan arī komplekts ar iemauktiem un drošības siksnu galā.

Tāpat esot iespējams iegādāties ceļojumu trauciņus, pudelītes, bļodiņas, bagāžnieku starplikas, lai nodrošinātu svaigu gaisu bagāžnieka nodalījumā, atvēsinošos paklājus, pārvadājamos būrus, drošības vestes, ja sunim patīk atveldzēties kādā ūdenstilpē.

Ir pieejami arī dažādi medikamenti gan imunitātei, gan apmatojumam, kā arī kaulu un locītavu veselībai, nomierinošie līdzekļi, kas palīdz samazināt dzīvniekam stresu ceļojuma laikā vai to pārvadājot, kā arī līdzekļi pret iekšējiem un ārējiem parazītiem.

"Ar klientu konsultantu palīdzību noteikti   ikviens varēs atrast savam mīlulim piemērotāko iemauktu izmēru, viņi palīdzēs izvēlēties krāsu un konsultēs par pārējo nepieciešamo tieši jūsu mājdzīvniekam," skaidroja "PetCity" eksperte.

"Šobrīd "PetCity" veikalos norisinās kampaņa "Ceļosim un spēlēsimies kopā". Kampaņā ietilpst gan pārvadājamie būri, gan trauciņi, kurus var pievienot būrim, atvēsinošie paklāji no "Scruffs"," atklāja Veldre.

"Ir pieejamas dažādas rotaļlietas un arī sausā barība no "Sam’s Field". "PetCity" "Akropole" un "PetCity" Valmierā ir īpašs "outlets", kur var atrast pasaulē vadošo zoopreču zīmolu produkciju ar samazinātu cenu," piebilda eksperte.

""PetCity" klienti ir iecienījuši atvēsinošos paklājus saviem mīluļiem, ūdens pudelītes, kurās var viegli ieliet un pārnēsāt līdzi ūdeni, un salokāmās bļodiņas, lai varētu ceļojuma laikā pilnvērtīgi pabarot savu mīluli. Bieži klienti iegādājas arī kādu graužamu rotaļlietu vai kārumu, ar kuru nodarbināt suni ceļa garumā vai esot prom no mājas visu dienu; tie mēdz būt kādi kauli," sacīja Veldre.

Dzīvnieka radināšana ceļot ar saimnieku

Eksperte norāda, ka svarīgi ir dzīvnieku pieradināt pie ceļošanas jau tad, kad tas vēl ir kucēns, lai viņam rastos asociācijas, ka to ir darījis jau iepriekš. Radināt arī pie citiem cilvēkiem un dzīvniekiem.

"Ceļojot ar mājdzīvnieku, ir jāapzinās, ka tas prasīs lielāku uzmanību un rūpes, nekā ceļojot bez mājdzīvnieka. Ja dzīvnieks pēc savas dabas ir nemierīgs, iesaku izvēlēties īsāku ceļojuma galamērķi, tādējādi pasargājot savu mājdzīvnieku no lielāka stresa," skaidroja eksperte.

Lai mazinātu mājdzīvnieka stresu, esot iespējams iegadāties feromonu siksniņās vai arī jau nedēļu pirms ceļojuma sākt dot nomierinošos medikamentus.

"Lai mājdzīvniekam būtu mierīgāks ceļojums, tas laikus ir jāpieradina pie būra un pie aktīvas kustības vai braukšanas ar automašīnu," norādīja Veldre.

Raksts tapis sadarbībā ar "Petcity"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu