Imunitāte pret Covid-19 tikai bagātajiem? Radušās bažas, ka mazāk turīgas valstis var tikt apdalītas ar vakcīnām (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Jaunais koronavīruss Covid-19 vēl aizvien ir mūsu vidū. Pasaules bagātākas valstis jau steidz izdarīt pasūtījumus, cenšoties nodrošināt, ka šo valstu pilsoņi kā pirmie tiek pie iespējas vakcinēties. Tomēr šī situācija arī rada jautājumus par mazāk turīgo valstu iespējām tikt pie vakcīnām vēl pirms pandēmijas beigām, jo diezgan reāla ir iespēja, ka sākotnējais vakcīnu piedāvājums būs visai ierobežots, ziņo aģentūra AP. 

Šomēnes ANO, Sarkanais Krusts un Sarkanais Pusmēness un citas organizācijas izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka starptautiskā sabiedrība  ir morāli atbildīga, lai gaidītā Covid-19 vakcīna būtu brīvi pieejama visā pasaulē - gan attīstītajās, gan attīstības valstīs. 

Eksperti gan pauž viedokli, ka šādi skaļi paziņojumi nebūs viegli īstenojami, jo bez detalizētas stratēģijas vakcīnu sadale var izrādīties netaisnīga un haotiska.

"Mums ir skaista aina, kurā ikviens saņem vakcīnu, tomēr mums nav plāna, kā šo ainu sasniegt," norāda ārstu organizācijas "Ārsti bez robežām" padomniece Juaņa Cjuna Hu. 

Viņa pauž viedokli, ka pasaulē līdz šim nav izdevies novērst vairākas problēmas, kas saistītas ar vakcīnu laišanu tirgū un to godīgu sadali.

Hu norāda, ka pagātnē farmācijas uzņēmumi bieži vien mēģinājuši patentēt gandrīz ikvienu vakcīnas izstrādes un ražošanas posmu, tomēr pandēmijas apstākļos šāda pieeja rada daudz šķēršļu pēc iespējas ātrākai imunizācijas sākšanai. 

"Mēs nevaram atļauties saskarties ar šiem privāto tiesību slāņiem, lai radītu "tautas vakcīnu"," uzsver Hu. Viņa aicina Covid-19 vakcīnas kontekstā noteikt ļoti atvērtus nosacījumus, lai nodrošinātu, ka ikviens uzņēmums, kurš ir spējīgs to darīt, var sākt ražot vakcīnu brīdi, kad tiks apstiprināta tās efektivitāte.

Šomēnes notikušajā vakcīnām veltītajā samitā savas domas par šo jautājumu pauda arī Ganas prezidents Nana Akufo-Addo. 

"Globālā Covid-19 izplatība mums ir skaidri pavēstījusi, ka slimībai nav robežu un neviena valsts nevar atļauties rīkoties vienatnē. Tikai vakcīna, kuras pamatā būs vienlīdzība un solidaritāte var aizsargāt cilvēci no šī vīrusa," uzsvēra Akufo-Addo.

Šobrīd pasaulē sākotnējā izmēģinājumu stadijā ir vairāki desmiti potenciālo Covid-19 vakcīnu. Daļa šo vakcīnu līdz gada beigām varētu būt jau būt beigu izmēģinājumu fāzē. 

Visa nepieciešamā potenciālās vakcīnas licencēšana labākajā gadījumā varētu tikt pabeigta nākamā gada sākumā. Neskatoties uz to, vairākas bagātās valstis jau ir pasūtījušas šos eksperimentālos medikamentus un cer to saņemt vēl pirms  tie ir ieguvuši apstiprinājumu laišanai tirgū.

Bagātās valstis ir arī vienojušās par finansējuma piešķiršanu zinātniekiem un farmācijas kompānijām, apmaiņā pret to cerot iegūt priekšroku vakcīnu saņemšanai brīdī, kad vakcīna būs pieejama.

Starp globālajām iniciatīvām, kas cenšas panākt, lai mazāk turīgajām valstīm ir līdzvērtīgas iespējas piekļūt vakcīnai, ir vakcīnu alianse “Gavi”, kas mēģina panākt, lai farmācijas kompānijas apņemas saražot pietiekami lielu daudzumu vakcīnas gan bagātajām, gan mazāk turīgajām pasaules valstīm. 

Šādu pieeju “Gavi” izmantoja jau iepriekš, mēģinot nodrošināt vienmērīgu Ebolas vīrusa un pneimonijas vakcīnu piedāvājumu pasaules tirgū. 

Pasaules Veselības organizācija un citas institūcijas aicinājušas izveidot īpašu Covid-19 “patentu vietni”, kas nosaka, ka pandēmijas laikā īpašumtiesības tiek apturētas, tādējādi ļaujot farmācijas kompānijām bez ierobežojumiem dalīties ar datiem un tehniskajām zināšanām. 

Vairākas valstis, tostarp Austrālija, Brazīlija, Kanāda un Vācija, sākušas pārskatīt licencēšanas likumus, lai nepieciešamības gadījumā uz laiku apturētu ar vakcīnas izstrādi saistīto intelektuālo īpašumtiesību darbību. 

Farmācijas kompānijās gan šāds ierosinājums netiek uztverts ar lielu entuziasmu. Piemēram, farmācijas nozares gigants “Pfizer” jau paziņojis, ka iebilst pret patenttiesību apturēšanu Covid-19 vakcīnas kontekstā. 

Pasaulē šobrīd ir krājumi ar vakcīnām pret dažādām slimībām, piemēram, holeru vai meningītu. Tomēr šādas vakcīnas ir nepieciešamas vien ierobežotam skaitam attīstības valstu vīrusa uzliesmojuma laikā. 

Līdz šim pasaulē nav bijis precedenta ar vakcīnu, kas būtu nepieciešama uzreiz visām pasaules valstīm. 

Pasaules Veselības organizācija šobrīd izstrādā nosacījumus, balstoties uz kuriem pasaules valstīm tiks sadalīta Covid-19 vakcīna. 

"Mēs nevēlamies nokļūt situācijā, kad vakcīna ir pieejama, bet atsevišķas valstis to vienkārši nevar saņemt.

Mums jāvienojas par kārtību sadalīt vakcīnu tā, lai tā aizsargā visievainojamākos cilvēkus," uzsvēra organizācijas galvenā zinātniece Soumja Svaminathana. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu