Jaunie mīluļi un veselīga barība. Kas jāievēro, veidojot kucēna un kaķēna uzturu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Adaptējot savā mājsaimniecībā suņu vai kaķu mazuli, saimniekiem ir jābūt informētiem ne tikai par nepieciešamajām potēm, bet arī par pareizu jaunā mīluļa uzturu. "Pet City" eksperte Madara Teterovska skaidro, kas saimniekiem būtu jāievēro, domājot par jaunā mājdzīvnieka uzturu.

Kas jāņem vērā, veidojot jaunā mīluļa uzturu

Eksperte skaidro, ka, veidojot jaunā mājdzīvnieka uzturu, ir jāievēro vairāki aspekti: "Būtu jāņem vērā dzīvnieka tā brīža vecums, pieauguša dzīvnieka svars (maza, vidēja, liela auguma šķirne). Protams, jāizvēlas barība, kas dzīvniekam garšo."

Tāpat speciāliste uzsver, ka pavisam noteikti nedrīkst aizmirst par alerģiskām reakcijām. Ir jāatrod ēdiens, kas jaunajam mīlulim neizraisa, piemēram, niezi, caureju, vemšanu un citas alerģiskas rekcijas. Tāpat eksperte uzsver, ka minētie ieteikumi ir aktuāli visā dzīvnieka dzīvē, ne tikai bērnībā.

Par to, kad jaunā mīluļa uzturā būtu ieteicams integrēt rūpnieciski ražotu pārtiku (piemēram, konservi un sausā barība), eksperte skaidro, ka, nonākot pie jaunajiem saimniekiem, mīlulim teorētiski jau būtu jābūt iepazīstinātam ar rūpnieciski ražotu barību.

"Ņemot vērā, ka pēc dzīvnieku labturības prasībām kucēnu un kaķēnu no mātes var atšķirt tikai no astoņu nedēļu vecuma, tad brīdī, kad jaunais mīlulis ir nonācis pie jaunajiem saimniekiem, viņš, visdrīzāk, jau ir pieradināts pie komerciālās pārtikas," stāsta speciāliste, uzsverot, ka jauno mīluli ar rūpnieciski ražotu barību var sākt iepazīstināt jau no četru nedēļu vecuma tomēr pamatēdiens šajā brīdī pavisam noteikti joprojām ir mātes piens.

"Pastāvīgi uzņemt komerciālo barību kucēni un kaķēni var no 6-7 nedēļu vecuma, ap šo vecumu parasti pilnībā tiek pārtraukta zīdīšana," piebilst eksperte.

Uztura mainīšana

Eksperte stāsta, ka mīluļa uztura bezmērķīga mainīšana nav ieteicama: "Ja dzīvniekam ir piemeklēta barība, kas atbilst tā vecumam, šķirnei, veselības problēmām, garšai, tad ieteiktu neeksperimentēt ar biežām barības maiņām. Turklāt katra pamatbarības nomaiņa ir jāveic lēni, jaucot kopā veco barību ar jauno. Ja dzīvnieks jūtas labi un barība atbilst visām fizioloģiskajām prasībām, ieteiktu pie tās pieturēties."

Speciāliste skaidro, ka bieži vien nākoties sastapties ar situācijām, kad mīlulim dažādas nevēlamas reakcijas, piemēram, nieze vai caureja, ir radusies barības maiņas dēļ.

Tāpat ekspertei tika vaicāts, kā izvairīties no tā, ka mīlulis kļūst izlepis: "Gribētos teikt, ka dzīvnieks kļūst izlepis tieši tad, kad tiek piedāvāts pārāk liels produktu klāsts."

Kucēns un zivis tā uzturā

Par kaķu un zivju "draudzību", protams, jautājumu nav, bet ekspertei tika vaicāts, vai zivis būtu nepieciešams iekļaut kucēna uzturā.

Speciāliste atklāj, ka uz zivju iekļaušanu uzturā attiecas tie paši nosacījumi, kas uz rūpnieciski ražotu barību. Tiesa, kucēna vecumā tomēr nebūtu ieteicams eksperimentēt ar daudziem un dažādiem jaunumiem. Tāpat eksperte jaunam kucēnam iesaka sabalansētu pārtiku, līdz ar to aizraušanās ar našķiem no galda nebūtu vēlama.

"Nav tādu noteiktu prasību, ir vai nav jāiekļauj zivs dzīvnieka uzturā, it īpaši, ja dzīvnieks saņem komerciālo barību, kurā viss jau ir sabalansēts. Protams, zivs ir vērtīgs produkts, tā satur omega taukskābes, ir labs proteīna avots, suņiem parasti arī garšo. Ja mēs runājam par komerciālajām barībām, kas balstītas uz zivju proteīnu, tad šādas diētas bieži vien izmantojam alerģiskiem dzīvniekiem," skaidro eksperte.

Tiesa, speciāliste arī piemin, kas būtu jāievēro, ja saimnieki plāno mīluli barot ar svaigām zivīm: "Būtu jāuzmanās, suņiem izbarojot svaigas zivis, noteikti jāatbrīvo zivs gaļa no asakām, tā termiski jāapstrādā, jēlas zivs izbarošana var būt bīstama (parazīti, salmoneloze u.c.), kā arī labāk izvēlēties liesās zivis."

Mīluļa lutināšana ar našķiem

Eksperte skaidro, ka našķus mīluļiem drīkst dot jau no agra vecuma, tomēr ir jāsaprot, ka tie drīkst būt tikai neliela daļa no mājdzīvnieka pamata uztura: "Našķi drīkst būt ne vairāk kā 7-10% no dienā uzņemtā kaloriju daudzuma. Gardumi bieži tiek izmantoti dzīvnieku apmācībā un skološanā kā atalgojums."

Tāpat speciālistei tika vaicāts, kāda barība būtu pieskaitāma pie našķu kategorijas.

"Principā par gardumiem ir uzskatāms jebkas, kas ir ārpus sabalansētā ēdināšanas plāna. Tie var būt komerciālie gardumi, tie var būt paštaisīti gardumi, jebkas, kas tiek iedots no galda, arī būtu ieskaitāms gardumu kategorijā," stāstīja eksperte.

Papildu ieteikumi

Eksperte uzsver, ka gadījumos, kad, plānojot jaunā mīluļa uzturu, rodas jebkādi jautājumi, drošākais variants tomēr ir vērsties pie speciālista.

"Vienmēr konsultēties ar speciālistu par dzīvnieka barošanu ar mājās gatavotu ēdienu, īpaši tas attiecas uz kucēniem, kaķēniem. Ja rodas jebkādi jautājumi par ēdināšanu, tad vienmēr konsultēties ar speciālistu," skaidro eksperte.

Tāpat speciāliste stāsta, ka būtu vēlams izvairīties no lētās barības un toksiskas pārtikas iekļaušanas uzturā.

"Pirms mājdzīvnieka uztura plāna sastādīšanas vai vienkārši dzīvnieka ienākšanas ģimenē noteikti vajadzētu iepazīties ar produktiem, kas ir toksiski dzīvniekiem, piemēram, rozīnes, vīnogas, šokolāde, sīpoli un vēl daudzi citi. Ikdienā jāizvairās no jebkāda šo produktu formāta izbarošanas dzīvniekiem. Vienmēr būtu ļoti svarīgi dzīvnieku barot ar viņa vecumam atbilstošu pārtiku," nobeigumā skaidro eksperte.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu