Medijs: Zināms, kurā būvniecības uzņēmumā uzsākts kriminālprocess par aplokšņu algu izmaksu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ceturtdien, 25. jūnijā, informēja medijus, ka VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada maijā ir uzsākusi kriminālprocesu par "aplokšņu algu" izmaksu būvniecības nozares uzņēmumā. Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka "aplokšņu algu" maksāšanā pieķerts SIA "Demco", vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Vairāk nekā 15 tūkstoši eiro jau sadalīti aploksnēs un darbinieku saraksts, kam tie jāizmaksā. Šādu ainu izdevies fiksēt VID, kas īsi pirms Jāņiem veicis kratīšanas kādā būvniecības uzņēmumā.

Dienestā atzīst – arī pēc būvniecības nozarē noslēgtās ģenerālvienošanās par minimālās algas celšanu daudzi celtniecības uzņēmumi saviem darbiniekiem turpina maksāt aploksnēs. Un viņi šādi zaudē ne vien sociālās garantijas, bet, kad dienests nāk negodprātīgajam uzņēmējam uz pēdām, arī ievērojamu daļu algas.

VID izmeklēšanu par aplokšņu algu izmaksu kādā būvuzņēmumā sāka pirms pāris mēnešiem. Kriminālprocesu ierosināja maijā, un drīz izmeklētājiem bija pietiekami daudz informācijas, lai negodprātīgo uzņēmēju, tā teikt, pieķertu pie rokas.

"Aplokšņu algas izmaksas diena bija pagājušās nedēļas ceturtdiena, piektdiena, tieši pirms Līgo svētkiem," sacīja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes priekšnieks Kaspars Podiņš.

Tieši šajā dienā VID arī veica desmit kratīšanas gan Rīgā, gan Jelgavā – uzņēmuma telpās, būvniecības objektos un arī atsevišķu personu dzīvesvietās.

"Noķērām šo uzņēmēju tieši "aplokšņu algas" izmaksas brīdī, nozieguma vietā," atklāja Podiņš.

Kratīšanās VID izņēma vairāk nekā 15 000 eiro. Nauda bija jau sadalīta aploksnēs, un klāt arī saraksts, cik kuram darbiniekam jāizmaksā. Daudzi šomēnes zaudēja pat divas trešdaļas ierastā atalgojuma.

"Strādājošie, bija arī neoficiāli strādājošie. Kā stāstīja mani darbinieki, pratinot šos cilvēkus, daži pilnīgi ar asarām acīs saprata, ka Jāņos viņiem šašliks un alus nebūs. Tik tiešām tā situācija ir smaga. Cilvēki būtībā paliek bez naudiņas," sacīja Podiņš.

Kā stāstīja VID, uzņēmums skaidro naudu, ko izmaksāt darbiniekiem, ieguvis oficiāli nereģistrētos būvobjektos.

"Montāža, demontāža  gan juridiskām, gan fiziskām personām. Juridiskām personām – viss oficiāli, fiziskām personām – skaidrā naudā," stāstīja Podiņš.

Kratīšanas laikā trīs personas tika arī aizturētas. Pēc dienesta teiktā, starp tām ir uzņēmuma vadība un arī grāmatvedis. Viens no aizturētajiem sākotnēji ar izmeklētājiem nav sadarbojies, tāpēc uz laiku ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Pēc Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta rīcībā esošas neoficiālas informācijas runa ir par būvniecības uzņēmumu SIA "Demco".

Tas, pēc Lursoft datu bāzē atrodamās informācijas, 2018. gadā strādājis ar teju divu miljonu eiro apgrozījumu un aptuveni 200 tūkstošus eiro lielu peļņu, 2019. gadā nodokļu maksājumi valsts budžetā vēl ievērojami auguši. Uzņēmuma vadītājs un īpašnieks ir Nauris Legzdiņš, kurš VID interesi par savu uzņēmumu atteicās komentēt.

Runīgāka izrādījās ārpakalpojumā piesaistītā uzņēmuma grāmatvede.

"Pie manis arī VID bija. Tas bija pirms Jāņiem. Pārbaudīja telefonu, datorus, visu," atklāja uzņēmuma grāmatvede, piebilstot, ka uzņēmumam pagājušajā gadā bija VID audits, kurā neko neatklāja. "Viņiem nelikās nekas aizdomīgs," sacīja grāmatvede. 

Pēc VID teiktā, salīdzinot uzņēmuma reģistrētās algas ar atalgojumu nozarē, teju vienmēr nekļūdīgi iezīmējas "aplokšņu algu" maksātāji.

"Mums ir vesels saraksts ar uzņēmumiem, kas maksā "aplokšņu algas", pie kuriem mēs iesim tuvākajā brīdī, varbūt nav par vēlu izdarīt secinājumus un pārdomāt," uzsvēra Podiņš.

Šajā lietā aizdomās turētajiem draud piespiedu darbs, naudas sods vai brīvības atņemšana līdz diviem gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu