Cīņa pret vēzi var sākties virtuvē! Četri noderīgi padomi ikdienai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī onkoloģisko saslimšanu gadījumos var būt ļoti daudz potenciālo cēloņu un izraisītāju, nav tā, ka ikviens nevarētu spert pāris soļus, lai samazinātu savu saslimšanas risku, vēsta portāls "Postimees".

Virtuves dvielīšu un lupatiņu sterilizācija

Pašsaprotami, ka viena no batkēriju un mikroorganismu pārpilnākajām virtuves vidēm ir slaucīšanai paredzētās lupatiņas un auduma dvielīši -ir pat noskaidrots, ka uz jaunas lupatiņas pēc nedēļas izmantošanas ir savairojušās jau vairāk nekā divi milijardi baktēriju.

Virtuves lupatiņas būtu jāglabā atsevišķi un pēc katras izmantošanas reizes tās jāizmazgā augstā temperatūrā, kā arī kārtīgi jāizžāvē. Laba prakse ir lupatiņas pusstundu atstāt mērcēties verdošā ūdenī, dezinfekcijas līdzeklī, vai arī tās sterilizēt ar mikroviļņu krāsns palīdzību.

Gatavojot, pievienot mazliet cietes vai galda etiķa

Centieties produktus cept pēc iespējas ātrāk. Gatavošanas laikā pievienotā ciete palīdzēs saglabāt daļu ēdienā atrodamā C vitamīna, savukārt etiķis palīdz mazināt C vitamīna zudumu dārzeņos. Kādēļ šis vitamīns ir tik svarīgs? Tas palīdz bloķēt nitrozosavienojumu uzkrāšanos organismā - šīs vielas ir viens no vēža izraisītājiem.

Bieža trauku maiņa

Nepieciešams nomainīt keramikas traukus ar plaisām. Tā kā porcelāna glazūras sastāvā ir svins, tas var nokļūt arī ēdienā. Plastmasas traukus būtu jāmaina vismaz reizi gadā - to virsma pēc ilgstošas lietošanas ir ļoti labvēlīga vide baktērijām, kas spēj veicināt onkoloģiskas saslimšanas. Tāpat ir pēc trim līdz sešiem mēnešiem būtu jāmaina koka lāpstiņas un irbulīši.

Metāla traukus, ja vien tiem nav bojāta virsma, mainīt nav nepieciešams.

Pareiza produktu mazgāšana

Nepareiza vai neuzmanīga produktu mazgāšana var novest pie tā, ka uz tiem ir pesticīdu paliekas - lapu augus vajadzētu kārtīgi noskalot un tad apstrādāt ar vieglu sālsūdeni. Gurķus un citus dārzeņus ar nelīdzenu virzmu būtu jānotīra ar birstītes palīdzību, savukārt "sarkano" gaļu būtu vēlams piecas minūtes aturēt ūdenī ar rīsiem un tad noskalot vēlreiz.

Zivis, moluskus un citas jūras veltes būtu jānoskalo bļodā ar aukstu ūdeni un mazliet galda etiķa, un tad jānoskalo tekošā ūdenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu