Lai saglabātu statusu nākotnē, apvienojušās trīs reģionālās universitātes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils Universitāte
Daugavpils Universitāte Foto: Ivars Soikāns/LETA

Lai saglabātu statusu arī nākotnē, trīs reģionālās universitātes – Liepājas Universitāte, Daugavpils Universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte – nolēmušas apvienoties. Ideju atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, savukārt Latvijas Rektoru padome aicina pievērst uzmanību, ka šīs augstskolas nedrīkst pazaudēt savu individualitāti, vēsta "ReTV".

Jaunā augstskolas reforma paredz – lai universitāte saglabātu savu statusu, tajā studējošo skaits nedrīkst būt mazāks par 4000. Liepājas Universitātē studentu skaits nesasniedz pat 2000. Šī iemesla dēļ pilsētas un universitātes vadībai nācās meklēt risinājumus, kā nezaudēt minēto statusu. Pašreiz tāds ir atrasts – Liepājas, Latvijas Lauksaimniecības un Daugavpils universitātes izveidos apvienību jeb konsorciju.

"Šis variants ļauj mums nepazaudēt universitātes statusu reģionā, un šis risinājums dod tieši to, ka Liepājas Universitāte ir, būs un paliks stiprāka," tā "ReTV" saka Jānis Vilnītis, Liepājas domes priekšsēdētājs.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska plānoto ieceri akceptējusi.

"Konsorcija izveide ar vienotu stratēģiju, ar šo te attīstību reģionos, respektējot arī konkrēta reģiona vajadzības un tai pašā laikā nezaudējot šo saskari ar pētniecību, tā ir ļoti laba iespēja, lai ne tikai celtu pašas universitātes kapacitāti," skaidroja Šuplinska.

"No vienas puses, visnotaļ pozitīvs, no otras, protams, šim solim ir jābūt ļoti izsvērtam, lai universitātes nepazaudētu savu misiju, kas tika definēta jau dibināšanas brīdī," saka padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela.

Kā "ReTV" informē Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere – konsorcija izveides pirmais solis būtu ciešākas sadarbība izveide visās šo universitāšu darbības galvenajās jomās – studijās, zinātnē, resursu koplietošanā un izmantošanā. Tāpat, uzreiz pēc sadarbības noslēgšanas, universitātēs sākšoties aktīvs darbs pie tā, lai salāgotu studiju programmu integrēšanu kādā no citām augstskolām.

"Mēs varētu gan kopīgi plānot studiju programmu realizāciju, piemēram, ja Latvijas Lauksaimniecības universitātē ir kāda ļoti laba inženierzinātņu programma, bet Liepājas Universitātē tādas nav, tikpat labi mēs varētu tur šo programmu realizēt Liepājas Universitātē," sacīja Pilvere.

Sadarbības memorands tiks noslēgts 8. jūlijā Jelgavā starp vairākām pusēm – visām trīs universitātēm, iesaistīto pašvaldību pārstāvjiem, Izglītības un zinātnes ministriju un Zemkopības ministriju, kā paspārnē ir Latvijas Lauksaimniecības universitāte

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu