Radušās aizdomas, ka Saeimas deputāts Urbanovičs lietojis ātruma radaru uzraugošu ierīci (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Urbanovičs
Jānis Urbanovičs Foto: Evija Trifanova/LETA

Acīgi garāmgājēji pamanījuši, ka Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča automašīnā, kas novietota pie viņa darbavietas, atrodas ierīce, kas ļoti atgādina tā sauktos radaru detektorus, kas vadītājam signalizē par policistu radariem, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Apvidus auto, kam logā ir Saeimas izsniegtā "parkošanās" atļauja, garāmgājēju uzmanību piesaistījusi ar melnu kastīti, kas ar lipekļiem pievienota vējstiklam. Tā atgādina ierīces, kādas autovadītāji izmanto, lai uzzinātu, vai priekšā uz šosejas nav policijas radaru. Ar konkrēto auto pārvietojas deputāts Jānis Urbanovičs – šodien Saeimas sēdes starplaikā viņu parlamenta apkārtnē neizdevās sastapt, un uz telefona zvanu viņš sēdes starplaikā neatbildēja.

Nedaudz vēlāk deputāts atzvanīja, apliecinot, ka ar auto patiešām brauc viņš, taču ierīce pie vējstikla neesot tā sauktais antiradars.

"Antiradara nav, ir tie, kas tur signalizē, bet antiradara nav," uzsvēra Saeimas deputāts.

Pēc sarunas deputāts atsūta īsziņu – "būtu radars, nebūtu sodu".

Tik tiešām, Urbanovičs par atļautā ātruma pārkāpšanu sodīts vairākkārt. Valsts policijā skaidro, ka pēc attēliem spriežot, ierīce, iespējams, varētu būt tā saucamais ātruma detektors. 2018. gadā policija konfiscēja šādas 228 ierīces, 2019. gadā – 192, šogad – 91.

"Grūti pateikt, jāskatās uz vietas, vai tiek izmantots, vai vienkārši kas piekarināts. Mēs jau nezinām, varbūt ātruma reģistrators, varbūt vienkārši reģistrators, grūti pateikt. Inspektori, strādājot uz ielas – viņiem ir ierīces mašīnā, kas nosaka tā saucamos antiradarus, var konstatēt bija vai nebija ieslēgts, tika vai netika izmantots. Bet šajā gadījumā grūti pateikt, jāskatās uz vietas," stāsta Valsts policijas pārstāvis Andris Locs.

Ja auto apstādinātu uz šosejas un ierīce būtu ieslēgta, tad cita lieta, jāmaksā sods. Savukārt, ja auto ar ierīci pie vējstikla "noparkota" uz ielas, pārbaudīt to neesot nekāda tiesiska pamata.

"Mēs pat nezinām, vai tas ir antiradars! Varbūt kaut kas piekarināts skaistumam. Varbūt tas ir gaisa atsvaidzinātājs! Nevar vienkārši iet, ņemt, skatīties, tāpēc ka kādam liekas. Policija strādā strikti likuma ietvaros. Policijai tiesības izņemt tikai tad, ja konstatēts pārkāpums. Neviens neaizliedz reģistratorus karināt. Ja neizmantojat, tie var atrasties mašīnā, nav aizlieguma to darīt," norāda policijas pārstāvis Locs.

Ierīce, kas auto bija pie vējstikla, ļoti atgādina "Genevo One M", ko tirgo Latvijas interneta veikalos. Aprakstā minēts, ka ierīce uztver visus Latvijā un Eiropā izmantotos mikroviļņu un lāzera radarus, tai skaitā Latvijā izmantotos "Stalker" un "Genesis" radarus trafarētajās, netrafarētājās policijas automašīnās un motociklos.

"One M" esot "policijai nenodetektējams", reklamē pārdevēji.

Pēc "TV3 Ziņu" jautājuma, vai tieši šī ir ierīce, kas atradusies pie auto vējstikla, Urbanovičs atbildēja šādi: "Izmetu, jo arī reģistratoru nedrīkstot."

Video: "TV3 Ziņas"

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu