Afēra vai cēls žests? Viltus ziņu izplatītājs Niks Endziņš internetā vāc ziedojumus bezpajumtniekam (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Niks Endziņš
Niks Endziņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Par viltus ziņu tēvu dēvētais Niks Endziņš šobrīd uzsācis aktīvu kampaņu gan "Instagram", gan "TikTok" platformā, kurā aicina ikvienu ziedot naudu, lai noīrētu dzīvokli kādam bezpajumtniekam, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".

Endziņš tiesas priekšā stājies gan par viltus ziņu izplatīšanu, gan etniskā naida izraisīšanu. Šobrīd viņš ir uz brīvām kājām un, uzliekot skumīgu fona mūziku, dusmīgi reaģē uz interneta lietotāju aizdomām, ka ziedojumu vākšana bezpajumtniekam ir tikai afēra.

Interneta lietotāju vidū ir vairāki, kas apšauba Endziņa patiesos nolūkus. Viņi norāda, ka lētticīgākie iedzīvotāji pārskaita bēdīgi slavenajam viltus ziņu izplatītājam savus līdzekļus.

"Ar šausmām vēroju jauniešu iecienītajās aplikācijās "Instagram" un "TikTok" notiekošo. Tur "fake news" izplatītājs Neids jeb Niks Endziņš aicina ziedot naudu, lai palīdzētu kādam bezpajumtniekam. Interesanti, ka nauda jāpārskaita uz viņa, nevis tā bezpajumtnieka kontu. Vai tik arī šoreiz šis Endziņš nemuļķo cilvēkus un sev kabatas nepiebāž pilnas ar naudu?" sašutis ir Edgars.

Tāpat interneta lietotājus dara bažīgus fakts, ka nauda esot jāpārskaita uz kādas sievietes kontu. Vēlāk atklājies, ka tas ir Nika Endziņa sievas konts. Šobrīd tiekot vākti līdzekļi, lai apmaksātu 400 eiro par diviem dzīvokļa īres mēnešiem.

"Manas sievas konts rādās tāpēc, ka mans bankas konts ir bloķēts. Manā bankas kontā mēnesī drīkst būt tikai noteikta naudas summa, ja tā tiek pārsniegta, tad nauda aiziet valsts budžetā. Godīgi sakot, gaidīju, ka cilvēki ziedos vairāk. Līdz tiešraidei tika saziedoti, ja nemaldos, 200 eiro. Tiešraides laikā saziedoja 300 eiro. No tā neko negūstu, ja nu vienīgi to, ka cilvēki redz, ka esmu izvēlējies iet citu ceļu," skaidro Endziņš.

Dzīvoklī, kas it kā tiekot īrēts bezpajumtnieka vajadzībām, patiešām izdodas sastapt Nika Endziņa video redzamo vīrieti. Viņš noliedz, ka Neids viņam maksātu par piedalīšanos video un norāda, ka ar Endziņu iepriekš nebija pazīstami. 

"Viņš man pienāca klāt. Es sēdēju uz soliņa, viņš pienāca un sāka runāties," stāsta Leonīds. 

Labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta priecājas, ja cilvēki nolēmuši atbalstīt grūtībās nonākušu līdzcilvēku, taču norāda, ka rūpīgi jāizvērtē, vai nepieciešams naudu pārskaitīt uz kādas nezināmas personas kontu.

"Ja ir personīgi pazīstam cilvēks, kuram nepieciešama palīdzība, droši varat pārskaitīt naudu uz viņa kontu. Bet, ja nauda jāpārskaita uz kādas trešās personas kontu, es to nedarītu.

Ja es noziedoju naudu uz privātpersonas kontu, tas ir dāvinājums. Man tālāk nav nekādas iespējas pārliecināties, kas ar to naudu notiks.

Ja es pārskaitu kādus 20 eiro, es taču neiešu tiesāties. Iespējams, ka nauda tiks izmantota citam mērķim. Ja ziedo labdarības organizācijām konkrētam mērķim, tad ir iespējams atnākt un paprasīt naudu atpakaļ, ja līdzekļi nav izlietoti tam mērķim. Mēs teicām, ka Leonīds var vērsties pie mums. Viņam jāuzraksta iesniegums, un mēs varam viņam palīdzēt "pa tiešo"," stāsta Dimanta.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu