Kampaņa vai tomēr sagadīšanās? "Twitter" parādās video, kurā Rīgas mēra amata kandidāts dzēš degošu auto (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vilnis Ķirsis dzēš degošu automašīnu
Vilnis Ķirsis dzēš degošu automašīnu Foto: Ekrānšāviņš no video

Priekšvēlēšanu laiks politiķu dzīvē ir kā mīnu lauks - dari, ko darīdams, jebkura rīcība var izvērsties pilnīgi neprognozējami. Sociālajā tīmeklī "Twitter" otrdien publicēts video, kurā redzams partijas "Vienotība" Rīgas mēra amata kandidāts Vilnis Ķirsis kopā ar vairākiem citiem cilvēkiem dzēšam dūmojošu auto. Ja vien dzēsēju vidū nebūtu politiķu, tā šķistu pavisam parasta un normāla rīcība, taču šajā gadījumā virkne tīmekļa lietotāju epizodē saskatījuši kampaņas elementus. 

Ķirsis TVNET pastāstīja, ka nav gluži pastaigājies pa Vecrīgu ar ugunsdzēšamo aparātu rokā un operatoru pie pleca, kā to to apgalvo viņa oponenti tviterī. 

Pēc viņa teiktā, automašīna degusi iepretī partijas birojam Vecrīgā un, tā kā ir priekšvēlēšanu laiks, Ķirsis tur iegriežoties bieži. Dodoties uz partijas biroju, viņš otrdien pamanījis dūmojošo auto. 

"Blakus ir viesnīca "Astor", kas ir sabiedriska vieta un apkalpo daudz cilvēku, un tai acīmredzot ir stingras prasības pret ugunsdzēšamajiem aparātiem - paldies viņiem, ka bija gatavi no tiem šķirties," skaidroja Ķirsis.

Šajā gadījumā iesaistīšanās dzēšanas darbos, viņaprāt, bija pašsaprotams līdzpilsoņa pienākums.

Video nofilmējis un "Twitter" ievietojis Ķirša partijas biedrs Dāvis Mārtiņš Daugavietis, taču Ķirsis skaidro, ka, dzēšot automašīnu, neesot pievērsis uzmanību tam, ko dara apkārtējie cilvēki. 

Daugavietis savukārt stāsta, ka, ejot pusdienās, redzējis, ka pie biroja durvīm kaut kas pamatīgi dūmo, un pamanījis, ka Ķirsis piedalās dzēšanas darbos: "Tā kā dzēšamie aparāti vairs nebija pieejami, nolēmu to iemūžināt - manuprāt, tā ir normāla, cilvēcīga reakcija 21.gadsimtā. Tas nav tikai par un ap Vilni. Ja es pazītu kādu citu cilvēku, kurš dzēsa, būtu ietagojis arī viņu."

Par video publicēšanu sociālajā tīklā Daugavietis ar Ķirsi neesot konsultējies.

"Smieklīgi, ka cilvēki tā reaģē, un domā, ka kāds gaišā dienas laikā Rīgas centrā varētu dedzināt mašīnu. 

Manuprāt, tas ir mazliet ciniski - ja kandidāts kādam palīdz, uzpūst no tā PR gājienu. Esmu diezgan drošs, ka jebkurš cilvēks iesaistītos tādā situācijā," viņš uzskata.

Politologs Filips Rajevskis, noklausījies situācijas izklāstu, vispirms pārjautāja, vai mašīna patiešām dega. "Ja tā ir kampaņa, tad tas ir ļoti riskants veids, kā kampaņot, jo

šāda veida kampaņās un partizānu aktivitātēs ieguvumi reti ir tik lieli, lai atsvērtu riskus, kādi rodas, ja kaut kas aiziet greizi,"

norādīja Rajevskis, atgādinot bēdīgi slaveno piemēru ar meteorītu telekomunikāciju uzņēmuma "Tele2" reklāmas kampaņā. 

Viņš uzsvēra, ka mārketingā kļūdas maksā dārgi, bet politiskajā mārketingā riski tiek izsvērti divtik un trīstik rūpīgi, jo "politikā ir tikai viens šāviens - vēlēšanas ir noteiktā datumā, bet nākamās ir tikai pēc gadiem."

"Politiķa dzīve vispār ir sarežģīta, jo viņš visu laiku atrodas cilvēku acu priekšā un lielā daļā gadījumu iznākumu nevar prognozēt -

pat pozitīva lieta var izvērsties par PR katastrofu, un negatīva lieta izvērsties par pozitīvu, ja esi pareizi noreaģējis. Kā pareizi reaģēt - tas ir zvaigznēs jāskatās. Politiķa dzīve ir neprognozējama," rezumēja Rajevskis. 

Savukārt politoloģe Iveta Kažoka TVNET sacīja, ka ir normāli, ka priekšvēlēšanu laikā attieksme pret šādiem video ir piesardzīga. "Vēl ir variants vienkārši notikumam, un it sevišķi dzēsēju personībām, nepievērst īpašu vērību. Šis pie visiem scenārijiem ir pseidonotikums - neredzu iemeslu tajā iedziļināties," viņa piebilda.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā apstiprināja, ka otrdien iepretī Bastejkalnam tiešām degusi automašīna - izsaukums saņemts plkst.14.19, glābēji notikuma vietā ieradās pēc 5 minūtēm un konstatēja, ka deg vieglās automašīnas motora nodalījums divu kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji atvienojuši akumulatora klemmes un ap plkst.14.50 darbu notikuma vietā beiguši. Informācijas par cietušajiem nav; ugunsnelaimes cēloņu vērtē policija. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu