ECT izbeidz tiesvedību lietā "Latvija pret Dāniju" saistībā ar Misānes izdošanu DĀR

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīne Misāne ar meitu
Kristīne Misāne ar meitu Foto: No personīgā arhīva

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir izbeigusi tiesvedību starpvalstu lietā "Latvija pret Dāniju" saistībā ar Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrijā skaidroja, ka Cilvēktiesību tiesa ir svītrojusi lietu no izskatāmo lietu saraksta, jo sūdzības pamatā esošais strīds ir atrisināts.

19.februārī Latvija saskaņā ar Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju vērsās tiesā ar pieteikumu pret Dāniju saistībā ar Latvijas valstspiederīgās Misānes izdošanu DĀR.

20.februārī Dānijas tiesa atcēla Misānes izdošanu uz DĀR un nolēma nodot viņu Latvijai, pamatojoties uz Latvijas Ģenerālprokuratūras izdoto Eiropas apcietinājuma lēmumu.

3.martā sieviete tika nogādāta Latvijā. Ņemot vērā, ka pēc Misānes nodošanas Latvijai bija zudis risks, ka viņa varētu tikt izdota DĀR, Latvija vērsās tiesā ar lūgumu svītrot lietu no izskatāmo lietu saraksta, jo strīds starp Latviju un Dāniju bija atrisināts. Tiesas lēmums ir galīgs un nepārsūdzams.

LETA jau vēstīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu