"Tas lielumā pārspēj pat Rundāles pili!" Vēsturiskais kara hospitālis pārtaps Satversmes aizsardzības birojā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Brasas apkaimē esošajā vēsturiskajā Rīgas kara hospitālī jau tagad ir sākusies restaurācija. 19. gadsimta namā plāno ierīkot Satversmes aizsardzības biroju, tā "Latvijas Radio" noskaidroja Tiesu namu aģentūrā.  

"Rīgas kara hospitālis atrodas teju pilsētas centrā - Upes, Invalīdu un Hospitāļu ielas krustojumā, un tas lielumā pārspēj pat Rundāles pili," tā vēl pirms vairāk nekā gada raidījumā "Adreses" hospitāli raksturoja Mārtiņš Ķibilds.

Šīs vēsturiskās celtnes pirmsākumi ir meklējami 1754. gadā, kad tika pabeigta slimnīcas būve, bet tagadējā ēka ir celta neilgi pēc Napoleona nāves - 1835. gadā. Šīs U formas klasicisma arhitektūras ēkas autori ir Aleksandrs Štauberts un Johans Eduards de Vite.

Tolaik Rīgas kara hospitālis bija viena no lielākajām slimnīcām visā Krievijas impērijā. Iespaidīgā ēka vēl līdz 2014. gadam darbojās kā armijas medicīnas iestāde, taču pēcāk tā stāvējusi tukša, grausta stāvoklī. Rīgas kara hospitālis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. 

Rīgas kara hospitāļa ēkas projekts 1830. gadā
Rīgas kara hospitāļa ēkas projekts 1830. gadā Foto: Wikipedia

Sarunā ar "Latvijas Radio" Tiesu namu aģentūras vadītāja Santa Sausiņa atklāja, ka restaurācijas procesā Rīgas kara hospitālis tiks saglabāts kā vēsturiskais mantojums.

Ēkai netiks veiktas piebūves vai modernizēts vēsturiskā nama apjoms. Pilnībā atjaunos ēkas fasādi un tās dekoratīvos elementus, iespēju robežās tikšot atjaunota gan divstāvu kāpņutelpa, gan dekoratīvi sienas gleznojumi, gan arhitektoniskas detaļas savulaik slimnīcā iebūvētajā pareizticīgo baznīcā, ko padomju laikā pārveidoja par kinoteātri.

Tāpat Tiesu namu aģentūra plāno saglabāt un revitalizēt hospitāļa parku. Rīgas Kara hospitāļa vēsturiskās ēkas atjaunošanu plānots pabeigt līdz 2023. gadam.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu