Piešķirtās, bet neizsniegtās uzturēšanās atļaujas uz Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu pagaidām nesūtīs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Klientu pieņemšanas telpa Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Rīgas 2. nodaļā.
Klientu pieņemšanas telpa Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Rīgas 2. nodaļā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) patlaban jau piešķirtās, bet vēl neizsniegtās uzturēšanās atļauju kartītes uz Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu nesūtīs, kamēr šīs valstis atrodas augsta Covid-19 inficēšanās riska zonā, ceturtdien, 16. jūlijā, preses konferencē sacīja PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze.

"Ir gadījumi, kad ārzemnieki vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas iesniedza pieteikumu un dokumentus uzturēšanās atļaujas saņemšanai. Tad, kad PMLP pieņēma lēmumu par atļaujas piešķiršanu, šie ārzemnieki ārkārtējās situācijas dēļ nevarēja ierasties pēc uzturēšanās atļaujas kartītes," stāstīja Roze.

Viņa sacīja, ka bijuši lūgumi izsūtīt uzturēšanās atļauju kartītes uz vēstniecībām valstīs, kurās dzīvo šie ārzemnieki.

"Sazinoties ar Ārlietu ministriju sapratām, ka to var darīt, taču tikai tiem ārzemniekiem, kuri uzturas valstīs ar zemu inficēšanās risku.

Pārsvarā cilvēki, kas lūdza sūtīt uzturēšanās atļaujas uz vēstniecībām, dzīvo Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā, bet uz šīm valstīm jau piešķirtās uzturēšanās atļauju kartītes netiks sūtītas, kamēr tajās ir augsts inficēšanās risks," sacīja Roze.

Viņa piebilda, ka ir arī cilvēki, kuriem uzturēšanās atļaujas termiņš ir beidzies, tāpēc nepieciešama ilgtermiņa D vīza, taču valstīs ar augstu inficēšanās risku D vīza netiks izsniegta un šiem cilvēkiem jāgaida "labāki laiki".

Jautāta, vai pārkāpumu gadījumā PMLP anulēs ārzemniekiem vīzas un uzturēšanās atļaujas, Roze skaidroja, ka pagaidām vēl nav skaidrs, kāds būs šo likuma grozījumu gala variants pēc izskatīšanas Saeimā. Valdības akceptētie grozījumi paredz, ka pārkāpumu gadījumā PMLP var anulēt vīzu vai uzturēšanās atļauju.

"Protams, diez vai mēs anulēsim vīzu vai uzturēšanās atļauju pirmreizēja pārkāpuma gadījumā. Vērtēsim, vai tas ir atkārtots pārkāpums.

Tāpat vērtēsim arī samērīgumu, vai šis ārzemnieks nav Latvijas pilsoņa ģimenes loceklis. Pilnīgi visos gadījumos vīzas vai uzturēšanās atļaujas anulēšana noteikti nebūs," skaidroja Roze.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka gadījumā, ja persona ir pārkāpusi pašizolācijas vai karantīnas prasības, var lemt jautājumu par termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu, skaidrojot Ministru kabinetā atbalstītos grozījumus likumā, aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs uzsvēra, ka Ārlietu ministrijas iesniegtais likumprojekts par grozījumiem Covid-19 pārvaldības likumā un Ministru kabineta noteikumi par ilgtermiņa vīzām valdībā ir atbalstīti. Turklāt, kā norādīja Rinkēvičs, tie jau iepriekš bija apspriesti koordinācijas grupā. Pēcāk dokumentus iesniegs Saeimā kopā ar Iekšlietu ministrijas grozījumiem.

Skaidrojot valdības atbalstītos grozījumus, Rinkēvičs sacīja, ka tie paredz sekojošo - ja persona ir pārkāpusi pašizolācijas vai karantīnas prasības, tad var tikt lemts jautājums par termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu.

"Tieši šis bija mans ierosinājums, par kuru bija diskutējusi darba grupa. Jāņem vērā, ka lēmums [par termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu] nebūs automātisks. Katrs konkrētais gadījums tiks skatīts procesa kārtībā," teica ministrs, norādot, ka atbildīgā institūcija šajā gadījumā ir PMLP, kas attiecīgi arī pieņems lēmumu.

Skaidrojot, kāpēc anulēšana nenotiks automātiski, Rinkēvičs uzsvēra, ka jābūt zināmam samērīguma tiesiskuma aspektam - jāvērtē visi apstākļi.

Pēc ministra domām, šāda norma ir labs signāls tiem cilvēkiem, kas domā par ieceļošanu Latvijā un pašizolācijas vai karantīnas neievērošanu.

Rinkēvičs norādīja, ka uz ilgtermiņa vīzām attiecas precīzi tas pats - tiek pārtraukta ilgtermiņa vīzu piešķiršana tām kategorijām, kuras vēlas ierasties Latvijā un kārtot uzturēšanās atļauju. Ministrs uzsvēra, ka vienīgais kritērijs ir saslimstības līmenis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu