Pētījums: Uhaņā netika atklāti līdz pat 87% Covid-19 gadījumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: STRINGER / EPA

Jaunā koronavīrusa izcelšanās epicentrā Ķīnas pilsētā Uhaņā laika posmā no janvāra līdz martam netika atklāti līdz pat 87% inficēšanās gadījumu ar koronavīrusu, teikts ceturtdien žurnālā "Nature" publicētā pētījumā.

Uhaņā bāzēto ķīniešu ekspertu pētījumā teikts, ka līdz 8.martam netika pamanīti no 53 līdz 87% inficēšanās gadījumu, kas ietvēra gadījumus bez vai ar viegliem simptomiem.

Nespēja fiksēt šos gadījumus arī deva mazu reprodukcijas koeficientu - tikai 0,28, kas nozīmē, ka viens inficētais nodot slimību mazāk nekā vienai personai un attiecīgi slimība drīzumā izzudīs.

Patiesībā reprodukcijas koeficients uzliesmojuma sākumā bija 3,54 - ievērojami augstāks nekā SARS un MERS.

Šie atklājumi izgaismo "risku, kādu rada neskaidri gadījumi mainīgās iejaukšanās stratēģijās", norāda pētījuma autori.

Ķīnas valdības tolaik izdotās instrukcijas noteica, ka asimptomātiski gadījumi, lai arī apstiprināti laboratoriskos testos, netiek uzskaitīti kā apstiprināti gadījumi kamēr tie neuzrāda klīniskas slimības izpausmes.

Neskaidru gadījumu ignorēšana un šī pārmērīgi vienkāršotā modeļa izmantošana varētu būt minimizējusi draudus, kādus rada potenciāli nāvējoša slimība un ietekmējusi citu valstu stratēģijas novērst tās izplatību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu