Ārkārtas vēlēšanu Rīgā norisi apdraud iecirkņu darbinieku trūkums - trūkst 500 darbinieku (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Leiniša / LETA

Gatavojoties ārkārtas vēlēšanām Rīgā, iecirkņu komisijas ir jānodrošina ar darbiniekiem. Taču tas radījis problēmas. Rīgas 156 iecirkņos ir vajadzīgi 1800 strādājošie. Bet vēl nedēļas sākumā trūka 500 darbinieku jeb 30%, ziņo "TV3 ziņas".

Ir arī tādi iecirkņi, kuros nemaz vēl nav vadītāja, saka Rīgas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

"Sarežģītākais ir tas, ka vēlēšanu iecirkņu ierindas locekļus mēs jau varētu piemeklēt, bet ir iecirkņi, kur nav vadītāja iecirknim. Līdz ar to tas ir sarežģītāk, jo tur jābūt kvalificētiem cilvēkiem," pauž Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Kokins norāda, ka iecirkņu darbiniekus atrast vienmēr bijis grūti. Kā galveno iemeslu viņš min atalgojumu. Iecirkņu vadītāji par darbu vēlēšanu nedēļā saņem ap 580 eiro pirms nodokļiem, ierindas darbiniekiem maksā ap 200 eiro "uz rokas".

Bet Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) vērš uzmanību vēl vienai problēmai – ne visiem ir iespēja uz vēlēšanu laiku atteikties no sava pamatdarba.

"Jāņem vērā, ka mūsdienās darbs vēlēšanu iecirkņos nav tikai brīvdienās, kā tas bija agrāk. Bet ir arī, piemēram, iepriekšējās balsošanas dienas. Un tas nozīmē, ka tiem cilvēkiem, kuri ir tādi atbildīgi, politiski motivēti un grib palīdzēt šajā vēlēšanu darbā, tad viņiem ir jāatprasās no sava pamatdarba. Ne vienmēr tas ir iespējams," norāda CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Turklāt Covid-19 dēļ iecirkņus nokomplektēt šoreiz ir vēl sarežģītāk.   "Jā, sākumā cilvēki "bremzējās", es varu spriest pēc iepriekšējās reizes. Bet šobrīd tā kā visi ir samierinājušies ar to Covid un tomēr nav vairs tāda pretestība. Nevar jau zināt, kā būs, ja būs otrs vilnis. To jau grūti prognozēt. Ja būs nopietnāks saslimšanu vilnis, tad jau var gadīties, ka atsakās," satraucas Kokins.

Atturēt strādāt iecirkņos var arī papildu drošības prasības, saka CVK vadītāja. "Tas nozīmē, ka vēlēšanu iecirkņu komisiju darbiniekiem arī būs jāievēro šie aizsardzības pasākumi. Jāstrādā varbūt tādos neierastos apstākļos – sejas maskās, balsu skaitīšana cimdos, attiecīgi jālīdz arī vēlētāji ievērot divu metru distanci," saka Kristīne Bērziņa.

Un, lai ievērotu piesardzības pasākumus, šajās vēlēšanās arī jānodarbina vairāk cilvēku.

Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs pirmdien apkopos jaunākos datus, cik darbinieku izdevies atrast. Tad arī tiks lemts, vai darbinieku meklēšana ir jāpagarina par vienu nedēļu, lai neapdraudētu vēlēšanu norisi.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu