"Brīvību Britnijai Spīrsai!" Fani no visas pasaules cenšas glābt popdīvu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Amerikāņu popdīvas Britnijas Spīrsas fanus jau kādu laiku satrauc dīvas veselība. Sekotāji izveidojuši kustību #FreeBritney, jo, viņuprāt, dziedātāja sociālajos tīklos cenšas sūtīt palīdzības signālus. Piedāvājam iepazīties ar zvaigznes skarbajiem dzīves ierobežojumiem. 

Britnija Spīrsas vārdu pasaule pirmo reizi iepazina, kad dīvai bija vien 16 gadi. Viņas pašas nosauktais debijas albums "Baby One More Time" 18 valstīs kļuva par milzīgu hitu. Tomēr kopš 2008. gada dziedātāja atrodas trešās personas aizbildniecībā. Taču tas netraucē Britnijai izlaist četrus studijas albumus, filmēties dažādos seriālos un saņemt četru gadu līgumu koncertiem Lasvegasā. 

Kāpēc Britnija nonāca trešās personas aizbildniecībā? Viss sākās ar faktu, ka 2007. gadā Britnija nolēma šķirties no Kevina Federlīna, kurš bija viņas vīrs tikai divus gadus. Laulībā piedzima divi dēli. Federlīns, kurš bija dejotājs Britnijas pavadošajā trupā, pēc šķiršanās lūdza vecāku aizbildniecības tiesības abiem bērniem un tās saņēma. Iemesli bija dažādi - Britnijas "neatbilstošā izturēšanās", proti, galvas skūšana, uzbrukums paparaci automašīnai, nelegālu vielu ļaunprātīga izmantošana un pat tas, ka viņa sāka runāt ar "britu akcentu".

Tajā pašā laikā tika ziņots, ka Britnija nolēma nedot bērnus savam tēvam, kā rezultātā sieviete piedzīvoja mentālu sabrukumu. Dīvu uz nestuvēm ievietoja ātrās palīdzības furgonā. Britnija toreiz bija 26 gadus veca. 2008. gada janvārī viņa tika uzņemta psihiatriskajā klīnikā (pēc pašas Britnijas teiktā, bez viņas piekrišanas), bet mēnesi vēlāk dziedātājas tēvs Džeimijs Spīrss un ģimenes advokāts Endrjū Vallets saņēma pagaidu aizbildniecību pār viņu.

Džeimijs Spīrss 2019. gadā veselības problēmu dēļ pārtrauca aizbildņa lomu, un to pārņēma dziedātājas personīgais menedžeris Džodijs Montgomerijs.

Ko šī aprūpe nozīmē? Britnijas gadījumā aizbildņiem ir pilnīga kontrole pār finansēm, veselības aprūpi, lēmumiem attiecībā uz personīgo dzīvi. Tomēr advokāts Stantons Šteins, pārstāvot Britniju tiesā, apgalvo, ka dziedātāja vienmēr ir iesaistīta visos biznesa lēmumos, kas attiecas uz viņas karjeru un finansēm. Patreiz Džodijs Montgomerijs darbojas kā likumīgais aizbildnis un  saņem algu 1,1 miljona ASV dolāru gadā.

Britnijas tēvs atzinis, ka pilnvaras ļāva viņam izvēlēties, kurš būs popdīvas mīļotais un kurš ne. 

 Britnija saskaņā ar aizbildnības noteikumiem nevar balsot, apprecēties, dzemdēt, tērēt naudu, personīgi kontrolēt finanšu darījumus, pieņemt darbā advokātu pēc saviem ieskatiem, publiski runāt par aizbildnības nosacījumiem - un tas nebūt nav viss. Parasti šādos aizbildniecības apstākļos cilvēki ir pilnīgi vai daļēji nespējīgi - vai nu nonākuši komā, vai arī ir smagi garīgi traucējumi.

#FreeBritney kustība sākās, kad Britnija 2019. gada janvārī pēkšņi atcēla savu parasto Lasvegasas šovu, sakot, ka viņa uz nenoteiktu laiku aiziet pensijā sava tēva nopietnas saslimšanas dēļ. Pēc tam visas aktivitātes viņas sociālajos tīklos pilnībā apstājās. Mēnesi vēlāk, parādījās ziņojumi, ka Britnija tēva slimības dēļ brīvprātīgi devusies uz psihiatrisko klīniku, lai ārstētos un atveseļotos. Tad 2019. gada aprīlī klīda baumas, ka viņas tēvs ievietojis Britniju klīnikā.

Kustība #FreeBritney katru dienu kļūst arvien straujāka: vairāk nekā 109 tūkstoši cilvēku parakstīja petīciju Baltajā namā, pieprasot atsaukt Britnijas aizbildniecību.

Pēdējā laikā faniem šķiet, ka Britnija sociālajos tīklos sūta šifrētus palīdzības signālus. Pandēmijas laikā Britnija ir bijusi aktīva sociālajos medijos, regulāri publicējot savus fitnesa nodarbību video, dejojot un rakstot visādu veidu iedvesmojošus citātus. Bet dedzīgos sekotājus uztrauca, piemēram, kad Britnija ievietoja video, kurā viņa vienkārši staigā uz priekšu un atpakaļ, valkājot dzeltenu kreklu. Pirms tam kāds no viņas faniem rakstīja: "Ja jums nepieciešama palīdzība, nākamajā videoklipā uzvelciet dzelteno kreklu." Tas pats notika ar aicinājumu dziedātājai ievietot fotoattēlu ar baložiem, ja viņa nonāk nepatikšanās. Dziedātājas "Instagram" kontā parādījās veca bilde ar baložiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?⭐️? #HansZatzka

A post shared by Britney Spears (@britneyspears) on

Neviens nezina, vai Britnija lasa visus komentārus, kas atrodas zem viņas publikācijām, un vispār - vai viņa pati pārvalda savus sociālos tīklus. Viņa pati par šo visu aizbildnības situāciju runāja tikai vienreiz - 2008. gada dokumentālajā filmā "Britney: For the Record" (“Britnija Spīrsa: Dzīve aiz stikla”), sakot: "Pat dodoties cietumā, jūs zināt, ka pienāks laiks un jūs atbrīvos. Bet visa šī situācija ir bezgalīga. Tā ir kā Murkšķa diena katru dienu."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu