SPKC brīdina: Karstā laikā vērojama salmonelozes izplatība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka vasarā pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām, kā salmoneloze, kampilobakterioze, pārtikas toksikoinfekcijas un citām, aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Šī tendence esot cieši saistīta ar pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu un nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu.

Arāja klāstīja, ka Latvijā 2020. gadā laika posmā no janvāra līdz jūnijam ir reģistrēti 104 salmonelozes saslimšanas gadījumi, 2019. gadā attiecīgajā laika periodā - 200 gadījumi. Pēc viņas paustā, salmonelozes saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā, taču biežāk ar salmonelozi slimo vasaras siltajos mēnešos.

Inficēšanās ar salmonelozi notiek lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis vai garneles, vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem. Inficēties var arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas higiēnas normas.

Arāja uzsvēra, ka mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām.

Pēc SPKC pārstāves sniegtās informācijas, vasara ir laiks, kad īpaši uzmanīgiem jābūt pārtikas iegādē, gatavošanā un uzglabāšanā. Lai izvairītos no salmonelozes un citām akūtām zarnu infekcijām, ko izraisa neatbilstošos apstākļos pagatavota un uzglabāta pārtika, ir nepieciešams ievērot dažus nosacījumus. Pārtikas produktus, kas ātri bojājas, piemēram, gaļa, piens, zivis, olas un no tiem ražotie produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi ar krēmu, dažādi kulinārijas produkti un gatavie salāti, SPKC aicina iegādāties vietās, kur tie tiek uzglabāti aukstuma vitrīnās vai ledusskapjos, kas aprīkoti ar termometru temperatūras režīma kontrolei.

SPKC aicina nelietot uzturā bojātus pārtikas produktus, kā arī pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš. Tāpat eksperti aicina neļaut pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem - gatavos produktus jāuzglabā slēgtos traukos.

SPKC arī norāda, ka jēlproduktu apstrādes laikā ieteicams izmantot tikai tam paredzētu dēlīti un nazi. Vienlaikus pirms un pēc darba ar jēliem produktiem jānomazgā galda virsmas un rokas.

Centrā aicina izvairīties no svaiga piena vai produktu, kas pagatavoti no svaiga piena, lietošanas un aicina dzert tikai pasterizētu vai vārītu pienu, kā arī uzmanīties no ledus lietošanas uzturā, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens.

Tāpat svarīgi ir rūpīgi nomazgāt augļus un dārzeņus, īpaši, svaigi lietojamos. Ja iespējams, dārzeņus un augļus jānomizo.

SPKC speciālisti aicina lietot uzturā tikai tādu pārtiku, par kuras kvalitāti esat droši.

Speciālisti atgādina, ka salmoneloze ir akūta zarnu infekcija, kas galvenokārt skar kuņģa - zarnu traktu. Salmonelozes simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās.

Salmonelozes pazīmes ir drudzis, slikta dūša, vemšana, krampji un sāpēs vēderā, caureja, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, vai arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt organisma atūdeņošanos, kas var būt dzīvībai bīstams stāvoklis.

Lai nesaslimtu ar akūtām zarnu infekcijām, jāatceras, ka rokas ar ziepēm un ūdeni jāmazgā bieži un rūpīgi. Rokas vienmēr jānomazgā pirms ēšanas un dzeršanas, pēc tualetes apmeklēšanas, pirms pieskaršanās acīm, degunam un mutei, pirms un pēc ievainojumu apstrādes.

Netīrumu noņemšanai no rokām un mikrobu iznīcināšanai var izmantot arī mitrās salvetes vai roku dezinfekcijas līdzekļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu