Izvēlēts jauns Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītājs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāju izraudzīts Jānis Ābele, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Amata pretendents jau ticies ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) un guvis viņas atbalstu, bet, lai stātos amatā, vēl jāgūst apstiprinājums Ministru kabinetā.

Pirms dalības konkursā Ābele strādājis ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansētajiem informācijas tehnoloģiju (IT) jomas projektiem. Ābele bijis arī administrācijas vadītājs Ekonomikas ministrijā.

No 2016. gada līdz 2019. gada jūnijam konkursa uzvarētāja darbavieta bijusi Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, kur pusotru gadu vadīta Infrastruktūras attīstības departamenta Satiksmes infrastruktūras projektu nodaļa, pēc tam - Vides un Energoefektivitātes departaments, savukārt 2019. gadā Ābele kļuvis par šīs iestādes direktora vietnieku ES fondu ieviešanas jautājumos.

Šajā periodā konkursa uzvarētājs papildus amata pienākumiem darbojies arī IT jomā un izstrādājis izglītojošu datorspēli "Zilbe", kas attīsta lasītprasmi bērniem.

Vēl iepriekš Ābele strādājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur no 2013. gada līdz 2014. gadam bijis vecākais eksperts Investīciju uzraudzības departamenta Finanšu vadības nodaļā, bet vēlāk divus gadus vadījis šo nodaļu. Pirms tam Ābele strādājis Finanšu ministrijas Eiropas Sociālo fondu uzraudzības nodaļā.

Ābele Rīgas Stradiņa Universitātē guvis profesionālo maģistra grādu vadībzinātnē. Potenciālais VBTAI priekšnieks teicamā līmenī pārvalda angļu valodu un labi pārzina vācu valodu.

Komentējot atklātā konkursa rezultātu, Petraviča pauda, ka VBTAI ļoti nepieciešamas pārmaiņas, tostarp, lai turpinātu sākto bāriņtiesu reformu. Ministres ieskatā, Ābele ir cilvēks ar stratēģisku redzējumu, mērķtiecīgs, ar pārmaiņu vadības domāšanu, viņam ir daudz ideju un iniciatīvu. 

Pats amata kandidāts, skaidrojot savu motivāciju kļūt par VBTAI priekšnieku, norādīja, ka viņa motivācija nav vienkārši ieņemt šo amatu, bet gan izveidot šo iestādi par mūsdienīgu bērnu un jaunatnes atbalsta un labklājības centru. 

"Vienlaikus arī vēlos palīdzēt Labklājības ministrijai īstenot visas gaidāmās reformas šajā jomā. Uzskatu, ka iepriekš īstenotie starptautiskās sadarbības un ES fondu projekti man snieguši būtisku pieredzi. Tā būs ļoti vērtīga, vadot un attīstot VBTAI, ieviešot tajā dažādus labās prakses principus un mazinot lieko birokrātiju," atzina Ābele.

Jau ziņots, ka darba attiecības ar līdzšinējo VBTAI vadītāju Mariannu Dreju tika pārtrauktas 28. februārī uz savstarpējas vienošanās pamata. Dreja kopš 2019. gada 14. oktobra atradās darbnespējā. Viņas prombūtnes laikā inspekcijas vadītājas pienākumi tika uzticēti VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktorei Valentīnai Gorbunovai.

Pērn oktobra sākumā tapa zināms, ka daļa no iestādes darbiniekiem ir neapmierināti ar Drejas pārvaldes metodēm. Pēc labklājības ministres toreiz paustā aģentūrai LETA, apmeklējot inspekciju un izrunājoties ar darbiniekiem, ministre secinājusi, ka daudzi no viņiem ir neapmierināti ar iestādes vadītāju un tāpēc esot noskaņoti pamest darbu, ja nekas nemainīsies.

Lai arī Petraviča tolaik uzsvēra, ka šādā situācijā ir skeptiska par Drejas iespējām turpināt darbu VBTAI vadītājas amatā, ministre arī atzīmēja, ka Darba likums aizsargā darba ņēmēja tiesības, tāpēc "tas vien, ka darbinieki ir neapmierināti, nevar būt iemesls atbrīvošanai, jo tad pastāv tiesāšanās iespējas".

Valdība Dreju inspekcijas vadītājas amatā apstiprināja 2018. gada februārī. Pirms tam viņa ilgstoši ieņēma dažādus amatus Nodarbinātības valsts aģentūrā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu