Jautrībai, ēšanai un intelektam! Meklēšanas paklājs "Snuffle mat" suņa instinktiem un priekam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Facebook/RSPCA NSW

Suņu saimnieki zina, ka teju katrs četrkājainais draugs novērtē kvalitatīvu laika pavadīšanu kopā ar savu labāko draugu - cilvēku. Ne velti mūsdienās ir pulka suņu rotaļlietu, kas domātas ne tikai izklaidei, bet arī palīdz sunim attīstīties. Viena no tādām spēļmantiņām ir meklēšanas paklājs "Snuffle mat", kā un kāpēc to izmantot portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte Jūlija Elsa.

Bieži vien cilvēki pazīst vien tradicionālas spēles ar suni - cilvēks aizmet bumbiņu vai kociņu un suns to atnes. Taču bieži vien saimnieki nemaz nezina, ka teju visu spēļu pamatā ir dzīvnieka medību instinkts.

"Neapšaubāmi suns ir plēsējs un šī skriešana pakaļ bumbiņai atgādina dzīšanos pakaļ medījumam," izceļ Elsa, uzsverot, ka sunim, meklējot medījumu, tiek nodarbinātas daudzas maņas.

"Suns "ieslēdz" ožu un instinktīvo meklēšanu - šīs maņas kā reiz nodarbina to smadzeņu daļu, kas atbild par nomierināšanos."

"Šis meklēšanas paklājiņš ļoti labi palīdz sunim ikdienā izmantot šo viņa instinktīvo meklēšanu un ostīšanu. "Snuffle mat" ir gari sari un tur iekšā var paslēpt gan našķus, gan parasto barību," izceļ Jūlija, uzsverot, ka suns šādi nodarbina smadzenes.

Eksperte izceļ, ka šī spēļmantiņa ir ļoti noderīga suņiem, kas ārkārtīgi rij ēdienu. "Paslēpjot barību meklēšanas paklājiņā, viņam tas tik vienkārši nesanāks, tāpat ir arī suņi, kas tieši pretēji tāpat vien no bļodas negrib ēst, līdz ar to šāda barības meklēšana viņam var šķist daudz pievilcīgāka."

Elsa norāda, ka šādas rotaļas patiesībā ir atgriešanās pie saknēm, jo "tā ir visai dabīga ķēde - kaut ko pameklēt, padarboties un tikai pēc tam tikt pie ēdiena".

Jautāta, vai meklēšanas paklājiņš ir paredzēts rotaļām kopā ar saimnieku vai arī suns pats ar to var spēlēties, speciāliste norāda, ka tas ir atkarīgs no mīluļa rakstura.

"Ja sunim ir tendence plosīt un sagrauzt lietas, tad ļoti iespējams viņš pēc našķu apēšanas paklāju saplēsīs gabalos. Tāpat arī kucēniem vai jauniem suņiem, visticamāk, radīsies vēlme to saplosīt."

Eksperte rekomendē sākumā rotaļāties saimniekam kopā ar suni līdz četrkājainais draugs pierod pie rotaļlietas un suns saprot, ka tas nav paredzēts plosīšanai, bet meklēšanai.

Rotaļas ar šo paklājiņu trenē suņa koncentrēšanās spējas, tāpat to var izmantot suņa pacietības audzināšanai. Elsa uzsver, ka, sagatavojot meklēšanas paklājiņu, suns nedrīkst piedalīties procesā, maisoties pa rokām un jau ēdot našķus - tas trenēs gaidīšanu.

"PetCity" veikalos pieejami divu izmēru "Snuffle mat" paklāji - viens mazāks kucēniem, otrs, kas ir lielāka izmēra, pieaugušiem suņiem.

"Protams, tiem saimniekiem, kuriem ir čaklākas rociņas, to var arī sataisīt mājas apstākļos. Pamatdoma rotaļlietai ir tāda, ka tur var paslēpt ēdiena gabaliņus, lai tos nevarētu pamanīt uzreiz ar acīm," pastāsta Elsa.

Rotaļlieta der gan aktīvākiem, gan kūtrākiem suņiem.

"Ļoti aktīvi dzīvnieki, meklējot našķus, izliks enerģiju un nomierināsies, toties bailīgiem suņiem šī nodarbe pavairos pašapziņu, jo viņi, sasniedzot rezultātu, redz, cik viņi ir patstāvīgi un zinoši."

Jūlija uzsver, ka šī ir tikai viena no daudzajām iespējām kā ar suni var darboties kopā un nodarbināt suņa prātu.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu