"20. gadsimta mīlas karaliene". Kā dzīvoja rakstniece, kura dzīves laikā izdeva 723 grāmatas?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Barbara Kārtlenda.
Barbara Kārtlenda. Foto: Instagram

Angļu rakstnieci Barbaru Kārtlendu ir saukuši gan par "mīlestības fabriku", gan "lubeņu karalieni" - sieviete, kura nodzīvoja gandrīz simts gadus, sava mūža laikā pasaulei dāvāja 723 mīlas prozas darbus un iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā 20. gadsimta ražīgākā autore. Rakstniece, kura dažos gados izdeva pat 26 noveles, aiz sevis atsāja vēl aptuveni simtu nepabeigtu manuskriptu, vēsta portāls "Postimees".

Rakstniece dzimusi 1901. gadā Birmingemas pilsētā Anglijā. Viņa bija turīgu vecāku pirmā atvase un vienīgā meita. Rakstniece no dzīves šķīrās 2000. gada 21. maijā, 98 gadu vecumā.

1920. gadā Barbara sākusi strādāt laikraksta "Daily Telegraph" redakcijā. Sievietes izcelsme, uzvedības maniere un spilgtā stila izjūta viņai palīdzēja kļūt par biežu viesi augstāko aprindu ballītēs. Jaunā sieviete šo statusu izmantoja savai profesionālajai darbībai un ar laiku pārņēma laikraksta "baumu" sleju, vēstot par skaisto un bagāto veiksmēm un neveiksmēm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Culture Fix (@culturefixuk) on

Nekas nav liecininājis, ka Kārtlenda sapņotu par rakstnieces karjeru - savu pirmo romānu, kas iznāca 1923. gadā, Barbara uzrakstīja, jo bija saderējusi ar savu brāli. Pašai rakstniecei par pārsteigumu literārais darbs ieguva sabiedrības atzinību un vēlāka laika kritiķi to nodēvēja par Kārtlendas labāko darbu.

Barbara nemaz necentās nokļūt "klasiķu" lokā - viņa ātri vien saprata, ka labākā auditorija viņas daiļradei ir romantiskas dāmas, kuras sapņo par lielām jūtām un romantisku mīlu. Pirmajos rakstnieces karjeras gados sieviete vienam darbam neveltīja vairāk par divām nedēļām un sava ražīguma augstākajā punktā, pagājušā gadsimta 50. gados, gadā vidēji izlaida aptuveni 20 noveles. 

Viens no rakstnieces slavenākajiem darbiem ir 1974. gadā iznākušais "Skumstošais līgavainis". Kārtlendas darbi ir tulkoti daudzās pasaules valodās, tostarp - latviešu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carlotta Marioni (@carlottamarioni) on

Kārtlendas romantiskās varones vienoja kopējs vadmotīvs - morālā tīrība un cēlas jūtas.

Pati rakstniecei esot paticis jokot, ka viņas darbos seksuālas attiecības neparādās pirms 118. lappuses.

Barbara Kārtlenda ir viena no pasaules visizdotākajām autorēm - viņa šajā sarakstā ir septītajā vietā, "apdzenot" tādus rakstniekus kā Agata Kristi un pat Vijamu Šekspīru. Kārtlendas darbi ir tulkoti 36 valodās un izdoti vairāk nekā 750 miljonos eksemplāru.

Rakstniece ir rakstījusi ne tikai prozu, bet arī krietni praktiskāku literatūru - kulinārijas grāmatas, mājsaimniecības padomu krājumus un veselīga dzīvesveida rokasgrāmatas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu