VIDEO Dāmas, kuras iejūtas kungu ādā. Latvijā tapis "drag king" fenomena vēstures īskurss

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pagājušā gada nogalē dibinātā dragking performances apvienība "Latvijas Drag King kolektīvs" 27. jūlijā publiskojis pirmo daļu no Latvijā tapušā "Drag King vēstures īskursa" minisērijām. Sērijās tiks stāstīts gan par dragking fenomena vēsturi un attīstību, sākot no 16. gadsimta līdz mūsdienām, gan par dragking performances mākslas principiem un māksliniekiem Latvijā un pasaulē. Turpmākās epizodes tiks publicētas reizi mēnesī, līdz pat rudenim, kad notiks Baltijas Drag King tiešsaistes festivāls.

"Drag King vēstures īskursa" mērķis ir saistošā un viegli saprotamā veidā iepazīstināt ar ASV un Eiropā šobrīd ļoti populāro drag kultūru, kas pamazām kļūst aktuāla arī Baltijas valstīs. Drag performancē izpildītājs ar kostīmu, kosmētikas un pārspīlētu žestu palīdzību pārtop pretējā dzimuma tēlā un uzstājas kabarē tipa priekšnesumos (dragkingi ir, visbiežāk, sieviešu atveidoti vīriešu tēli, bet dragkvīnas - vīriešu atveidoti sieviešu tēli).

Šajā "Drag King vēstures īskursa" sērijā tā vadītājs Emmanuele Lampá (Latvijā pirmais kronētais dragkings) jeb performances māksliniece Laura Šterna, stāstīs par drag terminoloģiju, kā arī skaidros atšķirību starp dragkingiem un vīriešiem-transpersonām, tiekoties sarunā ar Latvijas transpersonu tiesību aktīvistu Dan Avangard.

"Drag King vēstures īskursa" sērijas latviešu valodā, ar subtitirem angļu un krievu valodās būs pieejamas Latvijas Drag King kolektīva YouTube kanālā un Facebook lapā katra mēneša beigās no jūlija līdz novembrim, kad paredzēts Baltijas Drag King tiešsaistes festivāls. Latvijas Drag King Kolektīva mērķis ir veidot iekļaujošāku Latvijas sabiedrību, palielinot LGBT+ kopienas redzamību un izpratni par to.

Kolektīva darbība tiecas uz tradicionālās maskulinitātes pārvērtēšanu caur drag performanču radīšanu, izglītošanu un aicināšanu uz sarunu. Kolektīvs vēlās virzīties pretīm aizspriedumiem un diskriminējošiem Latvijas likumiem, redzot sevi kā platformu Latvijas un Baltijas aktīvistu un mākslinieku darbībai, lai stiprinātu LGBT+ tiesības un feminismu.

VIDEO: Īss ieskats "drag king" kustībā un kultūrā

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu