Tuvākie kaimiņi kilometra attālumā, taču pagalmā ielido degoša gaisa laterna. Glābēji aicina tās nelietot (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) jau pirms sešiem gadiem rosināja Latvijā aizliegt tirgot gaisa laternas, tomēr tās joprojām ir pieejamas tirdzniecības plauktos un turpina radīt apdraudējumu. Nepatīkamu incidentu piedzīvoja kāda lielvārdieša ģimene, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

"Visi tā kā taisās uz naktsmieru, pagalmā piezemējās papīra laterna un vēl kvēlojoša. Blakus mašīnām. Un, zinot, ka mums blakus ir arī priežu mežs un tepat blakus sausi labības lauki, lielās pļavas ar smilgām un tamlīdzīgi, mamma bija ļoti satraukusies, kad ieraudzīja, pagalmā degošs priekšmets vienkārši nokrīt. Viesu nama tuvumā nav. Tuvākie kaimiņi arī kādu kilometru no mums tikai. Tikpat labi kādās ģimenes svinībās kāds neapdomīgs palaidis, un tās pa vēju tālu lido," stāsta lielvārdietis.

VUGD norāda, ka atsevišķa statistika par gadījumiem, kad ugunsgrēki izcēlušies tieši no degošām gaisa laternām nav, taču uzsver – šādu rīku izmantošana ir ļoti bīstama.

"VUGD viedoklis viennozīmīgi ir, ka šādas laternas ir bīstamas un būtu jāaizliedz vispār izplatīt. Jo tā ir nekontrolēta degšana, jūs to aizdedzināt un palaižat, un nezināt, kur tā vienmēr var aizlidot. Ne vienmēr tā nosēdīsies tieši jūsu teritorijā. Tā tad viennozīmīgi būs kādā citā," skaidro VUGD Ogres daļas komandieris Artūrs Umulis.

Jau pirms vairākiem gadiem Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) kopā ar ugunsdzēsējiem veica eksperimentu, pārbaudot, cik kontrolējamas ir gaisa laternas. Un, ņemot vērā rezultātus, tika rosināts tās aizliegt tirdzniecībā. Tomēr rosinājumi tā arī palika vien ministriju gaiteņos.

"Šādi aizliegumi ir dažās valstīs. Tie ir jau kādu laiku atpakaļ. Jāatzīst, uz kuru pamata arī mēs balstījāmies, lai aizliegtu Latvijā. Bet, kāpēc arī citās valstīs un arī Latvijā šāda aizlieguma nav – tieši tā iemesla dēļ, ka vietējā tirgū ierobežot nav jēga, ja iespējama ir šī te pārrobežu tirdzniecība," skaidro PTAC Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Atbildīgie dienesti norāda, ka gaisa laternas pasākumos var aizstāt ar citu izklaides programmu un iespēju robežās vēlams izmantot profesionāļu vadībā sniegtu pakalpojumu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu