Kad pārtika kļūst par ienaidnieku. Sešas pazīmes, kuras norāda uz iespējamu ēdiena atkarību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī mums visiem ir nepieciešams ēdiens, lai izdzīvotu, nevienam nav noslēpums, ka ēdam arī citu iemeslu dēļ, turklāt bieži vien apzinoties, ka pēc tam jutīsim smagas sekas. Par to, kādos gadījumos uztura ieradumi var signalizēt par kaut ko patiešām draudīgu, vēsta portāls "Postimees".

Tu mēdz izjust ēšanas paģiras

Ja nākamajā rītā pēc sātīgām vakariņām nožēlo katru apēsto ēdiena kumosu, ja jūti smagumu vēderā, esi viegli aizkaitināms un kopumā sliktā noskaņojumā, iespējams, iepriekšējā dienā tu nevis vienkārši pavakariņoji, bet ļoti pārcenties un kārtīgi pārēdies, nekontrolējot īsti ne ko ēd, ne cik daudz. Ja tas notiek regulāri vai pietiekami bieži, iespējams, atkarība klauvē pie durvīm.

Ēd tik daudz, līdz izjūti diskomfortu

Iedomājies skalu no nulles līdz desmit, kur nulle ir izsalkums un desmit ir pilna vēdera sajūta. Ja nevari apstāties un turpini ēst, kamēr kuņģis nav burtiski piepildīts līdz malai, ir problēma. Maltīte jābeidz, pirms esi jau sācis justies smagi, viegla bada sajūta būs veselīgāka nekā regulāra pārēšanās. 

Slepenie kārdinātāji

Ikdienā šokolādi neēd, bet, ja esi apēdis gabaliņu, noteikti apēdīsi visu tāfelīti? Ar picu mēdz būt līdzīgi  - nekad nepietiek ar vienu šķēli? Ja ir produkti, no kuriem nespēj atteikties, tā var būt ēdiena atkarības pazīme. 

Atšķiras tavi ēšanas paradumi vienatnē un citu cilvēku lokā

Vai esi ievērojis, ka mēdz kautrēties par to, cik daudz tu ēd? Ir kategorija cilvēku, kas publiskās vietās, citu cilvēku sabiedrībā izvēlas ēst mazāk, bet mājās izpaužas, kā nu prot. Ja arī tev tā ir, tā var būt zīme, ka ēšana tavā ikdienā ieņem lielāku vietu nekā vajadzētu.

Iegādājies vairāk nekā nepieciešams

Ir zināms, ka badā uz veikalu iet nedrīkst, jo tad kārojas visu. Ja iepirkumu grozs mūždien ir pilns un arī ledusskapis vai lūst, ir vērts izvērtēt, cik daudz ēdiena tu patērē.

Ēdiens - mierinājums

Ja ēdiens kļūst par veidu, kā tu sevi nomierini vai pārvari stresu, tas ir bīstams signāls. Tas var nebūt nekas biedējošs, bet laika gaitā šāds ieradums var izraisīt īstu pārtikas atkarību. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu