Augusta naktīs līst Perseīdu lietus. Uzzini, kad debesīs varēs redzēt visvairāk "krītošo zvaigžņu"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Katru gadu augusta naksnīgajās debesīs var novērot krītošās zvaigznes, ko izraisa Perseīdu meteoru plūsma. Šāda parādība ir novērojama arī šogad, vēstī medijs "Space".

Ja naktīs - laikposmā no 11. līdz 13. augustam - būs skaidras debesis, tad stundas laikā varēs redzēt līdz pat 200 "krītošām zvaigznēm". Pēdējā reize, kad zvaigžņu vērotāji varēja redzēt tik daudz krītošu zvaigžņu, bija 2009. gadā.

Perseīdas ir vispopulārākā un visvairāk novērojamā meteoru plūsma gan Latvijā, gan arī citviet pasaulē. Tās rodas krustojoties Zemes un Svifta – Tatla komētas orbītām. Šīs komētas atliekas lielāku un mazāku akmentiņu veidā triecas Zemes atmosfērā un sadegot veido uzliesmojumus un spilgtas līnijas, ko mēs dēvējam par krītošām zvaigznēm.

Katru gadu Perseīdas ir novērojamas laika posmā no 17. jūlija līdz 24. augustam, maksimums parasti ir ap 12. augustu, kad var novērot no 60 līdz 80 meteoriem stundā. 

Lai meteorus redzētu labāk, ieteicams pagriezt muguru pret mēnesi, vai arī pārliecināties, ka tas ir aiz kokiem vai mājām, lai debesis nebūtu pārāk gaišas. Ideāli, ja vērosiet zvaigznes tālu no pilsētas gaismām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu