Bažās par iespējamu slēptu elektrības rēķinu palielināšanos plānota sēde

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drīzumā plānota Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde saistībā ar bažām par iespējamu slēptu elektrības rēķinu palielināšanos, norāda komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Kā aģentūru LETA informēja partijā "KPV LV", Nemiro uzskata, ka "AS "Augstsprieguma tīkls" iesniegtā tarifu aprēķināšanas metodika apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) patiesībā nozīmēs elektrības rēķinu palielināšanos, kas vistiešākajā veidā ietekmēs mājsaimniecības, uzņēmumus un pašvaldības.

Komisijas vadītājs norāda, ka "Augstsprieguma tīkla" darbību pārrauga Finanšu ministrija. Pašlaik SPRK ir uzsākts process jaunās "Augstsprieguma tīkls" metodikas apstiprināšanai ar mērķi samazināt tarifus būtībā uz "Sadales tīkls" rēķina, kas pēdējos gados bija veicis vērienīgus optimizācijas un efektivitātes projektus.

"Tikmēr "Augstsprieguma tīkls" nekad nav izcēlies ar efektīvu darbību. Tieši pretēji tas šobrīd ir ieplānojis vērienīgas investīcijas ne tikai pārvades infrastruktūrā, bet arī 26 miljonu eiro apmērā administrācijas ēkas, garāžu atjaunošanā un jaunās dispečeru telpās," norāda Nemiro.

"Augstsprieguma tīkls" apgrozījums 2019.gadā bija gandrīz 185 miljoni eiro, bet peļņa - vien 7,07 miljoni eiro," akcentē Tautsaimniecības komisijas vadītājs. Viņš aicina regulatoru vairāk pievērst uzmanību uzņēmuma darbības efektivizācijai, nevis tarifu samazināšanai atsevišķiem lielajiem elektrības patērētājiem, kas radīs negatīvas sekas - "pa ķēdītei ietekmējot ikvienu mājsaimniecību, pašvaldību un mazos un vidējos uzņēmumus valstī".

SPRK šī gada jūnijā esot mainījis "Augstsprieguma tīkls" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku, arvien lielāku īpatsvaru uzliekot uz fiksēto jeb jaudas komponenti. Nemiro norāda, ka, neraugoties uz Ekonomikas ministrijas un "Sadales tīkls" iebildēm, metodikā tika noteikti trīs tarifu veidi, un gaidāmās izmaiņas rada bažas par pieaugošu tarifu nevienlīdzību un šķērssubsīdijām.

"Sadales tīkls" pārvades pakalpojuma tarifs jau tagad ir visaugstākais, un tas proporcionāli kļūs vēl augstāks par 15% vai vairāk, salīdzinot ar citiem pārvades sistēmas klientiem. Rezultātā tas nozīmēs, ka pieaugošās pārvades sistēmas izmaksas neproporcionāli lielā apmērā jāsedz būs tieši "Sadales tīkls" klientiem - uzņēmumiem un mājsaimniecībām, pauž Nemiro.

Kā ziņots, arī "Sadales tīkls" norāda, ka plānotās izmaiņas AS "Augstsprieguma tīkls" elektrības pārvades tarifos varētu palielināt elektrības rēķinus mājsaimniecībām, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkls", ieviešot maksu par jaudas uzturēšanu elektroenerģijas ražotājiem, no nākamā gada plāno samazināt pārvades tarifus un celt maksu par pārvades jaudas uzturēšanu. "Augstsprieguma tīkla" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka tiešā veidā pārvades tarifa izmaiņas skar tikai tos elektrības patērētājus, kas ir pieslēgti pārvades tīklam, savukārt absolūto vairākumu patērētāju, tostarp mājsaimniecības izmaiņas varētu skart pēc tam, kad sadales tīklu uzņēmumi būs pārskatījuši savus tarifus. Pēc "Augstsprieguma tīkla" aprēķiniem, patērētājiem, kas nav tieši pieslēgti pārvades tīklam, izmaiņas rēķinā būs līdz 1%.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu