ASV saņem triecienu, ANO Drošības padomei noraidot Irānas ieroču embargo pagarināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

ANO Drošības padome ir noraidījusi ASV ierosinātu rezolūciju par Irānai noteiktā ieroču embargo pagarināšanu, piektdien paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Drošības padomes nespēja izšķirīgi rīkoties, lai aizsargātu starptautisko mieru un drošību, ir neattaisnojama," sacīja Pompeo pirms tam, kad Drošības padome paziņoja balsojuma rezultātus.

ASV savā attieksmē pret Irānu ir kļuvušas aizvien izolētākas ANO Drošības padomē, kopš prezidents Donalds Tramps 2018. gada maijā panāca ASV izstāšanos no Irānas kodolvienošanās.

Nebija gaidāms, ka ASV iegūtu deviņas balsis par savu rezolūciju Drošības padomē, līdz ar to Krievijai un Ķīnai nebija vajadzības izmantot veto tiesības, ko šīs valstis bija gatavas darīt. 

Irānai noteiktā konvencionālo ieroču embargo termiņš beigsies 18. oktobrī saskaņā ar ANO rezolūciju, kas atbalstīja 2015. gada jūlijā noslēgto kodolvienošanos.

Kopš ASV 2018.gadā izstājās no Irānas vienošanās ar pasaules lielvarām par tās kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, Irāna ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

ASV sabiedrotās Eiropā ir atbalstījušas konvencionālo ieroču embargo pagarināšanu, bet šo valstu prioritāte ir saglabāt kodolvienošanos. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu