EDSO aicina uz "atklātu un konstruktīvu dialogu" Baltkrievijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) uzsvērusi, ka situācijas noregulēšanai Baltkrievijā nepieciešams konstruktīvs dialogs, kā arī paudusi gatavību šādu dialogu atbalstīt.

"Lai atrastu ceļu virzībai uz priekšu Baltkrievijā, nepieciešams atklāts un konstruktīvs dialogs," teikts pirmdien, 17. augustā, izplatītajā EDSO paziņojumā.

Tajā sacīts, ka "EDSO ir gatava to atbalstīt un iesaistīties [tajā] ar visām ieinteresētajām pusēm". 

EDSO izteikusi oficiālu piedāvājumu Baltkrievijas valdībai, ka vizītē Baltkrievijā varētu ierasties pašreizējais EDSO priekšsēdētājs, Albānijas premjerministrs Edi Rama un nākamā priekšsēdētāja, Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linda, lai tiktos ar valdības un opozīcijas pārstāvjiem, sacīts paziņojumā.

EDSO arī atkārtoti paudusi bažas par to, kā norisinājušās 9. augustā notikušās prezidenta vēlēšanas, un par neproporcionālo spēka lietošanu pret protestētājiem.

Paziņojuma noslēgumā uzsvērts, ka "steidzami nepieciešams pilnībā ievērot visus EDSO principus un apņemšanās, tostarp fundamentālo brīvību un cilvēktiesību veicināšanu un aizsardzību, kā arī respektēt suverenitāti un teritoriālo vienotību".

EDSO kopš 1995. gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām. Uz šā gada prezidenta vēlēšanām EDSO savus novērotājus nesūtīja, jo Baltkrievija nebija laikus nosūtījusi uzaicinājumu.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994. gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu