Valstis un organizācijas nosoda puču Mali, kur dienē arī karavīri no Latvijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mali karavīri.
Mali karavīri. Foto: AFP / Scanpix

Mali, kur dienē arī trīs karavīri no Latvijas, otrdien, 18. augustā sākās dumpis, kura laikā tika sagrābts valsts prezidents, Ibrahims Bubakars Keita, kurš neilgi pēc tam vēlāk paziņoja par atkāpšanos no amata. Pučs izsaucis gan Eiropas Savienības (ES), gan ASV, gan citu valstu un starptautisko organizāciju nosodījumu.

Latvijas karavīri pārstājuši pildīt uzdevumus

Misijās Mali dienošie trīs Latvijas karavīri līdz turpmākajiem rīkojumiem pārstājuši veikt savus tiešos dienesta pienākumus, bet papildus apdraudējums viņiem nav izveidojies un patlaban nav plānota viņu atsaukšana, noskaidroja aģentūra LETA.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvija konsultēsies ar ANO un Franciju, rūpīgi sekos tālākai notikumu attīstībai un rūpēsies par karavīru drošību.

Ja situācija pasliktināsies un tiks atzīts, ka nav iespējama misiju turpināšana, tad Latvijas karavīrus atsauks, taču patlaban Latvijas karavīriem papildus apdraudējums nav radies, norādīja ministrs.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas pārstāve Mairita Senkevicina aģentūrai LETA atzina, ka Latvijas karavīri atrodas drošībā galvaspilsētā Bamako, kurā ikdienā pilda savus dienesta pienākumus. Patlaban līdz turpmākajam rīkojumam viņi neveiks vietējo drošības spēku apmācību un citus uzdevumus.

Latvijas karavīri minētajā Āfrikas valstī dien ES Apmācības misijā un ANO vadītajā Visaptverošā integrētā stabilizācijas operācijā "Minusma". Divi karavīri dien ES misijā, bet viens ANO vadītajā operācijā.

ES pieprasa atbrīvot pučistu apcietinātos Mali līderus

Eiropas Savienības (ES) līderi trešdien pieprasīja nekavējoties atbrīvot Mali pučistu apcietinātos cilvēkus, arī prezidentu un premjerministru.

"Mēs aicinām nekavējoties atbrīvot cietumniekus un atgriezties pie likuma varas ievērošanas," pēc videosamita ar bloka 27 līderiem sacīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

"Mēs uzskatām, ka reģiona un Mali stabilitātei un cīņai pret terorismu jābūt absolūtai prioritātei," viņš piebilda.

ASV nosoda Mali dumpi un pieprasa atbrīvot apcietinātos līderus

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien nosodīja armijas apvērsumu Mali un pieprasīja atbrīvo pučistu apcietinātos Rietumāfrikas valsts līderus.

"ASV stingri nosoda 18.augusta dumpi Mali, tāpat kā mēs nosodītu jebkuru varas sagrābšanu ar spēka palīdzību," teikts Pompeo paziņojumā. "Ir jānodrošina apcietināto valdības amatpersonu un viņu ģimeņu brīvība un drošība."

"ASV aicina visus politiskos un militāros spēlētājus strādāt konstitucionālās valdības atjaunošanas virzienā", iesaistīties dialogā un "noraidīt vardarbību", uzsvēra Pompeo.

Āfrikas Savienība aptur Mali dalību organizācijā

Āfrikas Savienība (ĀS) trešdien apturējusi Mali līdzdalību organizācijā saistībā ar armijas sarīkoto apvērsumu.

ĀS 15 valstu Miera un drošības padome "aptur Mali dalību Āfrikas Savienībā līdz konstitucionālās kārtības atjaunošanai un pieprasa atbrīvot prezidentu Bubakaru Keitu, premjerministru un citas valdības amatpersonas, kuras ar spēku aizturējusi armija".

55 dalībvalstu ĀS jau nosodījusi "nekonstitucionālo valdības maiņu" Mali.

Kas notiek Mali?

Otrdien Mali sākās dumpis armijas kazarmās, kas atrodas netālu no galvaspilsētas esošajā Kati, un dumpinieki sagrāba prezidentu Keitu, premjerministru Bubu Sisi, ekonomikas un finanšu ministru Abdulaji Dafi un parlamenta priekšsēdētāju Musu Tambini, kā arī vairākus bruņoto spēku komandierus.

Keita, kuru otrdien sagrāba sadumpojušies karavīri, naktī uz trešdienu paziņoja par atkāpšanos no amata.

"Nevēlos, ka tāpēc, lai es noturētos pie varas, tiktu izlietas asinis. Esmu nolēmis atkāpties no amata," uzrunā tautai valsts televīzijā sacīja Keita.

Viņš arī teica, ka tiek atlaista valdība un parlaments.

Keitas paziņojumu par demisiju galvaspilsētas Bamako ielās ar gavilēm sveica daudzi cilvēki.

Militāro apvērsumu Mali sarīkojušie karavīri trešdien neilgi pēc Keitas paziņojuma par atkāpšanos no amata apliecināja, ka valstī pārņem pārejas pilnvaras.

Pulkvežmajors Ismaels Vage, kas līdz šim bija Mali gaisa spēku štāba priekšnieka vietnieks, nacionālajā televīzijā paziņoja, ka tiek izveidota Tautas glābšanas nacionālā komiteja, kas nestabilo Rietumāfrikas valsti vadīs līdz parlamenta vēlēšanām.

"Mēs, patriotiskie spēki, kas esam apvienojušies Tautas glābšanas nacionālajā komitejā, esam nolēmuši uzņemties atbildību tautas un vēstures priekšā," uzrunā tautai sacīja Vage.

Komitejas mērķis ir "civila politiskā pāreja", un tā "saprātīgā laikā" sarīkos parlamenta vēlēšanas, viņš piebilda.

Armijas apvērsums bijis nepieciešam, jo prezidenta Keitas valdība vedusi Mali "haosa, anarhijas un nedrošības" virzienā, skaidroja Vage.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu