Mīlas trijstrūris un dzimumorgāni citā galvas pusē. Kā profesors gliemezim "kreilim" palīdzēja atrast īsto dzīves partneri (2)

Foto: Twitter/@leftysnail
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kā jau tas ir iekārtots, arī starp gliemežiem mēdz gadīties kāda dabas kļūda, kur parastā čaulas vijuma vietā atrodami tādi gliemežu īpatņi, kuru čaula ir savīta pretēji sugai raksturīgajam vijumam. Tas nozīmē, ka pārošanās ir daudz sarežģītāka. Viens no šādiem dabas fenonemiem ir Džeremijs, kura mīlas stāstu portālam "The Guardian" uzticēja tā saimnieks Anguss.

Gliemezim nebūtu vajadzīgs otrs gliemezis, lai viņš tiktu pie pēcnācējiem, tomēr daba ir gudra - lai pēcnācēji būtu stipri un veseli, gliemeži tomēr pārojas un mīlas rotaļu laikā apmainās ar "mīlas bultām". Kreiļiem ir grūti pāroties, jo viņu dzimumorgāni atrodas otrā galvas pusē. Gliemežu ķermeņos nonāk mazas kaļķa adatiņas. Pēc tam apaugļotie gliemeži izrok bedrītes, kurās pasauli ierauga jaunā paaudze.

Tādu atrada kāds pensionējies zinātnieks Lielbritānijā. Var uzskatīt, ka šis gliemezis bija "kreilis". 

Kad Anguss Dāvinsons uzzināja, ka zinātnieks ir atradis gliemezi kreili, viņš nolēma, ka tā ir lieliska iespēja izpētīt šo neparasto dabas veidojumu. Pēdējo 20 gadu laikā vīrietis bija nodarbojies ar pastiprinātu gliemežu pētniecību, bet šajā laikā viņš nebija sastapis nevienu dārza gliemezi, kurš būtu "kreilis". 

"Iedomājieties, ka, esot labrocis, mēģināt sarokoties ar kreili un viens otram pasniedzas pretējās rokas. Tas nestrādā," skaidro Anguss.

Gliemezis dzīvoja Angusa birojā universitātē, kur viņš ir profesors.

"Es ļoti lepni to visiem izrādīju, taču nezināju, ko ar to iesākt. Tad es iedomājos, ka varētu taču izmantot interenta plašās iespējas un sameklēt savam kreilim piemērotu partneri. Mūsu preses sekretāre ieteica, ka gliemezim vajadzīgs vārds un man uzreiz prātā iešāvās Džeremijs. Protams, par godu Džeremijam Korbinam - arī viņš ir kreilis," stāsta gliemeža saimnieks.

Anguss uzrunāja "BBC Radio" zinātnes programmas producentu un viņu kopā ar gliemezi vēlējās satikt jau nākamjā dienā. 

"Raidījumā vērsos pie klausītājiem ar lūgumu dobēs, puķu podos un visur citur dabā meklēt Džeremijam līdzīgos - gliemežus, kuru čaula ir savīta pretēji sugai raksturīgajam vijumam. Es lūdzu publicēt bildes internetā, izmantojot tēmturi "snaillove" ("gliemežu mīla")," stāsta Anguss.

Kad vīrietis devās mājup, viņa telefons bija karsts no ienākošo ziņu daudzuma. Viņš saņēma ne vien daudz bilžu, bet daudz citu žurnālistu vēlējās viņu intervēt. Saņemtajās bildēs visi uz gliemezi skatījās no nepareizās puses vai arī bija ieslēgta priekšējā kamera, kas normālam gliemeža čaulai telefona ekrānā lika izskatīties kā Džeremija čaulas pinumam.

"Es biju skeptiski noskaņots, jo kuru gan interesē gliemeži? Tomēr, kā izrādās, tam nav nozīmes. Cilvēkiem rūp mīlestība," saka Anguss.

Apmēram mēnesi pēc intervijas Anguss saņēma ziņu par diviem gliemežiem - kreiļiem. Viens no tiem dzīvoja ar gliemežu entuziasti viņas guļamistabā Ipsvičā, bet otrs - ar gliemežu fermeri un restorānu īpašnieku Maljorkā. 

"Pēc pāris mēnešiem visus trīs savedām kopā, izmantojot pastu. Par nelaimi Džeremijam, abu gliemežu "precinieku" starpā uzplauka jūtas. Pēkšņi situācija izvērtās teju dramatiska, jo Džeremijs bija iekļuvis mīlas trijstūrī, kur trešais ir lieks," stāsta vīrietis.

Kamēr zinātnieki pētīja, kas tieši pievilinājis abus gliemežus vienu pie otra, Džeremiju atstājot novārtā, Anguss mēģināja saglabāt vēsu prātu un izlikties neieinteresēts, tomēr viņš joprojām bija apmņēmības pilns savam neparastajam draugam atrast īsto dzīves mīlestību.

"Laikam jau tās nav beigas, ja nav laimīgas. Vismaz kaut kādā ziņā laimīgas. Kad pēc pāris dienām ierados laboratorijā, kur gliemežus turējām, pamanīju, ka mans Džeremijs "nocēlis" dāmu "preciniekam" no Lielbritānijas un pārojas ar gliemezi no Spānijas," stāsta Angus.

Džeremijs kļuva par tēvu, tomēr dažas dienas pēc priecīgā notikuma nomira. Anguss gliemeža ķermeni ir sasaldējis, lai saglabātu viņa DNS paraugu, savukārt viņa īpašā čaula atrodas uz Angusa rakstāmgalda.

"Man ir paveicies, ka esmu varējis pētīt gliemežus Kubā, Japānā un Havaju salās, tomēr gliemezis, kas izmainīja manu dzīvi, tika atrasts komposta kaudzē Londonas dārzā," stāsta Anguss.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu